Ljiljana Lovrić, sudjelovala na Virtuelnom samitu od nazivom „Glas juga“

Usvajanje pristupa „razvojnog regionalizma“ može biti recept za BiH i za cijelo okruženje

13.01.2023.
u 13:52

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, mr.sc. Ljiljana Lovrić, sudjelovala je u ime Bosne i Hercegovine, na Virtuelnom samitu od nazivom „Glas juga“, koji je organizirala Vlada Indije. Samit je otvorio premijer Indije, a teme su sa fokusom na problemima  i interesima zemalja u razvoju. Zamjenica ministra Lovrić govorila je na temu „Razvoj sinergija na jugu: trgovina, tehnologija, turizam i resursi“, uz naglasak na poboljšanje poslovnog i investicijskog okruženja u zemljama u razvoju, neiskorištenost gospodarskog potencijala, povezanost trgovine i diverzifikacije opskrbnih lanaca.

"Jačanje regionalne i međuregionalne integracije zahtijeva rješavanje oba faktora, 'push', koji su ohrabrili zemlje u razvoju da se integriraju usko u posljednjih nekoliko decenija, i faktora 'pull'. Faktori pritiska (push) uključuju frustracije zbog ograničenja i neuspjehe globalne financijske arhitekture i tradicionalnih multilateralnih zajmodavaca; slabe ekonomske performanse i slabu potražnju iz ekonomija sjevera u godinama nakon krize; te ponovnu procjenu razvoja iskustva zemalja u globalnim lancima vrijednosti i drugim oblicima globalne trgovine. Sve dok globalna finansijska arhitektura ostaje nereformirana, a zemlje u razvoju se ne budu osjećale dovoljno podržanim u vrijeme ekonomske krize ili za potrebe dugoročnog razvoja, za očekivati je da će regionalna integracija ojačati, makar samo kao uobičajena reakcija. Pored toga, faktori privlačenja (pull) koji su već ohrabrivali jug na integraciju će se vjerovatno nastaviti. Međutim treba ih bolje podržati kako bi postigli inkluzivnost i održivost.....

Usvajanje pristupa „razvojnog regionalizma“, u kojem se regionalna integracija koristi za izgradnju industrijske baze i rješavanje ograničenja na strani ponude za razvoj privatnog sektora, u cilju poboljšanja međunarodne konkurentnosti, može biti recept za izlazak izvan granica „zemalja u razvoju“, kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za cijelo okruženje“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?