EU:

Usuglašavanje Pariškog sporazuma ključno je postignuće za UN

Lars-Gunnar Wigemark
arhiva
22.04.2016.
u 12:27

Šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark te šefovi misija zemalja članica EU u BiH ocijenili su da ceremonija svečanog potpisivanja, koja počinje 22. travnja, u sjedištu Ujedinjenih nacija predstavlja prvi korak ka stupanju Pariškog sporazuma na snagu što je prije moguće.

Povijesni sporazum o klimatskim promjenama usvojen je u prosincu prošle godine u Parizu s predviđenim stupanjem na snagu 30 dana nakon što najmanje 55 zemalja, na koje otpada 55 posto globalne emisije plinova, položi svoje instrumente za ratifikaciju, prihvaćanje, usvajanje ili pristupanje.

Usuglašavanje Pariškog sporazuma predstavlja ključno postignuće za Ujedinjene nacije i međuvladinu suradnju kao prvi multilateralni sporazum 21. stoljeća od velikog značaja.

Imajući u vidu kako je riječ o prvom univerzalnom i pravno obavezujućem sporazumu, on služi kao jasan signal svim zainteresiranim stranama da je budućnost usmjerena na globalnu tranziciju na čistu energiju i odmak od fosilnih goriva.

Uspostavljen je globalni akcijski plan kako bi se svijet postavio na put sprječavanja opasnih klimatskih promjena kroz ograničavanje globalnog zatopljenja na manje od dva stupnja Celzijusa te ulaganje daljih napora na ograničavanju porasta temperature na 1,5 °C.

EU i zemlje članice, najavljeno je u priopćenju, će se zalagati za što skoriju ratifikaciju sporazuma koji predstavlja važan korak u zajedničkom opredjeljenju na rješavanju problema klimatskih promjena te je pozdravljana i dana snažna podrška odluci nadležnih vlasti BiH da potpišu Pariški sporazum.

Nadalje, potaknuli su bh. vlasti da nakon potpisivanja poduzmu potrebne korake kako bi se što prije moguće ratificirao Sporazum, te bez odlaganja uspostavile politike identificirane u okviru Planiranog nacionalnog utvrđenog doprinosa BiH (INDC), a kako bi se što prije ostvarile dobrobiti ovakvog djelovanja.

U tom smislu, dodatno su ohrabrili nadležne bh. vlasti u oblasti okoliša da ubrzano nastave s usvajanjem strategije i politika za cijelu zemlju u ovom sektoru.

- Ovakve mjere koje omogućavaju lakše usklađivanje s pravnom stečevinom EU će doprinijeti daljim unapređenjima u oblasti klimatskih promjena - priopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?