Veliko vijeće

Ustavni sud odbacio jedan broj apelacija

Ustavni sud
14.10.2015.
u 13:56

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici Velikog vijeća odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene nepravodobno ili nakon proteka roka za podnošenje apelacije, preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio kako apelanti u prethodnome postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Odlučujući o apelacijama u svezi s člankom II/3.(e) Ustava BiH i člankom 6. stavak 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnome roku, o dopustivosti i meritumu, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te odbio kao neutemeljen jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

Ustavni sud je odbacio apelaciju Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića podnesenu protiv Rješenja Županijskog suda u Sarajevu, kojim je apelantima određen pritvor zbog razloga propisanih člankom 146. stavak 1. točke a), b) i d) Zakona o kaznenom postupku FBiH, koji prema navedenom rješenju može trajati jedan mjesec ili do nove odluke suda. Ustavni sud je apelaciju odbacio jer su apelanti odustali od apelacije.

U slučajevima u kojima je Sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim tijelima naloženo je da žurno okončaju postupke, te da, u roku od tri mjeseca od dana dostave odluke, obavijeste Sud o mjerama koje su poduzete s ciljem izvršenja odluka. Apelacije koje su, prima facie, očito bile neutemeljene Sud je odbacio, priopeno je iz Ustavnog suda. 

Činjenice koje su apelanti podnijeli Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije