Ljubljanska banka

Ustavni sud morat će odlučivati o bh. štedišama

05.11.2018.
u 18:00

Europski sud za ljudska prava donio je odluku prema kojoj se Ustavni sud Slovenije mora izjasniti o tužbama koje su bh. građani podnijeli zbog devizne štednje u Ljubljanskoj banci, kazala je za Avaz predsjednica Udruge za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Prethodno je Ustavni sud Slovenije odbacio sve tužbe bh. građana i odbio se o njima uopće izjašnjavati.

- Zato smo bili primorani obratiti se Europskom sudu za ljudska prava, koji je naglasio da se ne može izjasniti dok se o slučaju ne izjasni slovenski Ustavni sud. Do sada je taj sud izbjegavao izjašnjenje, odbacivao je naše podneske iako je ovaj slučaj njihova izričita dužnost – kazala je Omersoftić. Ustavni sud Slovenije sada mora zauzeti stav u odnosu na poziciju u kojoj su se našle štediše, kojima Slovenija odbija vratiti novac ili računa nižu kamatu nego građanima Slovenije.

- Radi se o oko 35 milijuna KM. Riječ je o štednji koja je pretvorena u privatizacijsko pravo, a treba znati da je od toga iskorišteno oko milijun i 600 tisuća KM. To znači da trenutačno tražimo oko 34 milijuna KM glavnice, plus kamate – naglasila je Omersoftić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?