zakazana sjednica

Ustavni sud FBiH o Listi kandidata sudaca na sjednici 17. rujna

sudstvo
15.09.2019.
u 09:44

Ustavni sud Federacije BiH bi na sjednici, zakazanoj za 17. rujna, trebao razmatrati Listu kandidata za poziciju sudaca u tom sudu, koju je na posljednjem redovitom zasjedanju usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), saznaje Fena u Ustavnom sudu.

Procedura izbora i imenovanja sudija u toj visokoj sudskoj instituciji podrazumijeva da se Lista kandidata, nakon njenog utvrđivanja u VSTV-u BiH, upućuje Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.  

Inače, u procesu izbora i imenovanja sudaca Ustavnog suda sudjeluje najviša izvršna i zakonodavna vlast Federacije BiH, te VSTVBiH, kao i sam Ustavni sud FBiH.

Prema urvrđenoj proceduri, VSTVBiH raspisuje i provodi natječajnu proceduru te pravi listu kandidata, koju dostavlja Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o predloženoj listi kandidata, VSTV utvrđuje konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz suglasnost potpredsjednika FBiH, imenuje sudaca, te odluku o tome dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih izaslanika.

Popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktualna nakon odlaska u mirovinu, navršavanjem 70 godina života sudaca - Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tijekom 2016. godine, te suca Šahbaza Džihanovića, koji je u umirovljen u lipnju 2019. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?