odluka

Ustavni sud BiH: Vojna imovina se može knjižiti na državu BiH

Ustavni sud BiH
16.08.2017.
u 08:45

Ustavni sud BiH je donio Odluku kojom je odbijen zahtjev Pravobraniteljstva RS-a.

Naime, pravobraniteljstvo RS-a je u rujnu 2016. godine uložilo zahtjev Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacijskog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacijskog vijeća BiH je konačna i izvršna.

- Ovo je točka na ''I'' za knjiženje ne samo objekta Veliki Žep u Han Pijesku, nego po principu precendentnog prava, moguće je svu vojnu – državnu imovinu knjižiti na njenog stvarnog vlasnika – državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružnih snaga BiH. Očekujemo kako će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH - kazao je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amir Jerlagić.  

Na ovaj način ispunjen je i posljednji Talinski uvjet iz 2009. godine.

Iz SBiH podsjećaju da se u Talinu Haris Silajdžić kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za aktivaciju MAP-a, a da ni osam godina nakon toga još ništa nije urađeno.

Takođe podsjećaju da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH kazneno djelo, te stoga očekuju da će se u taj proces knjiženja vojne – državne imovine aktivno uključiti svi izvršni organi iz RS-a (Vlada RS-a sa ministarstvima, Geodetski zavod RS-a itd).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?