najava

Danas plenarna sjednica Ustavnog suda BiH

28.09.2017.
u 09:10

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zakazao je za danas 106. plenarnu sjednicu na čijem je dnevnom redu, među ostalim, uvršteno razmatranje Zahtjeva grupe zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti člana 3.15 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (predmet U-6-17).

Kako je na Fenin upit pojasnio registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, tim su zahtjevom osporene odredbe Izbornog zakona BiH kojim je reguliran postupak glasovanja bh. državljana koji privremeno žive u inozemstvu u dijelu koji se odnosi na njihovu obvezu da se prije svakih izbora prijave radi uvrštavanja u Izvod iz središnjeg biračkog popisa da bi glasovali putem pošte, ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP-ima) BiH.

Naime, na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH bi, prema prijedlogu dnevnog reda, trebala biti razmatrana još dva zahtjeva za ocjenu ustavnosti.

Radi se o Zahtjevu 11 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanske županije (predmet U-4-17), te Zahtjevu grupe zastupnika Narodne skupštine RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača (predmet U-5-17). 

Istovremeno, plenarni saziv Ustavnog suda BiH trebao bi se očitovati u vezi sa šest apelacija fizičkih i pravnih osoba, upućenih na rješavanje tom sudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije