Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ustavni sud BiH razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti zakona

01. lipnja 2017. u 14:44 0 komentara 526 prikaza

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas  104. plenarnu sjednicu na kojoj je odlučivao o određenom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona.

Isključivo radi ilustracije Ustavni sud je izdvojio predmet - U 5/16 u kojem je djelomično usvojen zahtjev Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 84. st. 2, 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku BiH (ZKPBiH) nisu u skladu sa odredbama člana I/2. Ustava BiH, odredbe člana 117. tačka d) Zakona o kaznenom postupku BiH nisu u skladu sa odredbama člana I/2. u vezi sa članom II/3.f) Ustava BiH, odredbe člana 118. stav 3. ZKPBiH nisu u skladu sa odredbama člana I/2. u vezi sa članom II/3.f) Ustava BiH, odredbe člana 225. stav 2. ZZKPBiH nisu u skladu sa odredbama člana I/2. u vezi sa članom II/3.e) Ustava BiH, odredbe člana 226. stav 1. ZKPBiH nisu u skladu sa odredbama člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Shodno tome, Ustavni sud BiH je naložio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja odluke uskladi navedene odredbe sa odgovarajućim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine.

U vezi sa istim zahtjevom Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da su odredbe člana 84. stav 5. ZKPBiH u skladu sa odredbama čl. I/2. i II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine,
kao i da su odredbe člana 119. stav 1. ZKPBiH u skladu sa odredbama čl. I/2. i II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda,

te da su odredbe člana 216. stav 2. ZKPBiH u skladu sa odredbama člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom 13. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučujući u predmetu broj U 21/16 po zahtjevu Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma u vrijeme podnošenja zahtjeva, utvrdio da odredbe člana 78. st. 3, 4. i 5. Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine nisu u skladu sa odredbama člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Shodno tome, Ustavni sud BiH je naložio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi spomenute odredbe sa odredbama člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je odlučujući u predmetu broj U 2/17 razmatrao zahtjev Okružnog suda u Banjaluci (sudija Milan Blagojević) za ocjenu ustavnosti člana 93. stav 4. Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske i u vezi s tim utvrdio da član 93. stav 4. Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske nije u skladu sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da najkasnije u roku od šest mjeseci od objave ove odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“ usaglasi član 93. stav 4. Zakona o izvršnom postupku Republike Srpske sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o mjerama preduzetim s ciljem izvršenja ove odluke.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnositeljima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba), priopćeno je iz tog suda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.