dvodnevna plenarna sjednica

Ustavni sud BiH razmatrao zahtjeve Borjane Krišto

Ustavni sud BiH
31.03.2017.
u 13:53

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 30. i 31. ožujka održao 103. plenarnu sjednicu na kojoj je odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Isključivo radi ilustracije Ustavni sud je izdvojio predmet broj U 6/16 u vezi s kojim je održana rasprava, a radi se o zahtjevu Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 114. stav 3) Zakona o policijskim službenicima BiH u odnosu na član II/3.e) Ustava BiH i član 6. st. 1. i 2. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. 

Odluku u ovom predmetu Sud će donijeti na narednoj sjednici.

Istovremeno, Ustavni sud je održao raspravu u predmetu broj U 5/16  o zahtjevu Borjane Krišto, druge zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma  u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. I u ovom predmetu Sud će odluku donijeti na narednoj sjednici.

U predmetu broj U 19/16  Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev trideset predstavnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanske županije zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

Odlučujući u predmetu broj U 20/16, Ustavni sud je usvojio zahtjev Općinskog suda u Bihaću (suce Općinskog suda u Bihaću Dine Muslića), jer je utvrdio da odredba člana 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH nije u skladu s članom II/3.e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zato što propisuje da na trećem ročištu nekretnina može biti prodana bez ograničenja najniže cijene u odnosu na utvrđenu vrijednost isključivo uz prethodno pribavljenu suglasnost organa izvršne vlasti (Porezne uprave).

Ukoliko Porezna uprava uskrati suglasnost, dužna je predložiti sudu realnu vrijednost za koju nekretnina može  biti prodana na trećem ročištu na koji način se narušava načelo „neovisnog suda“ kao neodvojivog dijela prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Europske konvencije.

Ustavni sud, u skladu sa članom 61. stav (4) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, naložio je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da, najkasnije u roku od šest mjeseci od objavljivanja ove odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“, usuglasi odredbu člana 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH sa članom II3.e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je razmatrao i usvojio Izvještaj o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2016. godinu i Izvještaj o izvršenju proračuna Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnositeljima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba), priopćeno je iz ove institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije