redovita sjednica

Ustavni sud BiH održao sjednicu Velikog vijeća

22.05.2017.
u 13:23

Ustavni sud BiH danas je na redovitoj sjednici Velikog vijeća odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno, nakon proteka roka za podnošenje apelacije, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je Sud utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku.

Odlučujući  o apelacijama u vezi s donošenjem odluka u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Sud je odbio kao neosnovane apelacije u slučajevima u kojim je zaključio da povrede nije bilo, odnosno donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je djelimično usvojio apelaciju Amira Zukića podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Sarajevu od 30. ožujka 2017. godine, rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 15. ožujka 2017. godine, rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 24. veljače 2017. godine i rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 20. veljače 2017. godine.

Ustavni sud BiH je odbio apelaciju kao neosnovanu u dijelu koji se odnosi na prava iz člana II/3.d) Ustava BiH i člana 5. stav 1. točka c) i st. 3. i 4. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo na pravično suđenje u vezi s imunitetom iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo iz člana 13. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i pravo iz člana II/4. Ustava BiH,  člana 14. Europske konvencije i člana 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbacio kao neosnovanu apelaciju Amira Zukića u odnosu na ostale standarde člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. st. 1. i 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i član 7. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je preuranjena. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je usvojio apelaciju Amira Zukića u dijelu koji se odnosi na pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sud je donio jedan broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su, prima facie, očito bile neosnovane, jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da apelanti kao stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

U svim slučajevima u kojima je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje Sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da, suglasno članu 72. stav (5) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije