održali 100. plenarnu sjednicu

Ustavni sud BiH: Odredba Zakona o praznicima RS prestaje važiti

Ustavni sud BiH
30.09.2016.
u 16:03

Ustavni sud BiH danas je održao 100. plenarnu sjednicu na kojoj se odlučivalo o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti i žalbi o povredama ljudskih prava.

- "Ustavni sud BiH je rješenjem utvrdio da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine. Shodno tome, Ustavni sud BiH je utvrdio da odredba člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 43/07) prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja rješenja u „Službenom glasniku BiH“. U skladu sa članom 72. stav (6) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rješenje će se dostaviti Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i objaviti u „Službenom glasniku BiH“, „Službenim novinama Federacije BiH“, „Službenom glasniku RS“ i „Službenom glasniku Distrikta Brčko BiH“- priopćeno je iz Ustavnmog suda BiH. 

Naime, između ostalog, Ustavni sud je zaključio da je rok za izvršenje Odluke broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine Narodnoj skupštini Republike Srpske istekao 25. lipnja 2016. godine. Ustavni sud je zaključio da Narodna skupština Republike Srpske nije poduzela konkretne mjere u cilju izvršenja Odluke o dopustivosti i meritumu broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine, odnosno da aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske, nisu rezultirale mjerama koje bi u konačnici dovele do usuglašavanja člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 43/07) sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kako je to naloženo u predmetnoj odluci Ustavnog suda.

- Ustavni sud zapaža da je Narodna skupština Republike Srpske 17. lipnja 2016. godine podnijela zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine, o kojem je Ustavni sud odlučio na Plenarnoj sjednici održanoj 17. rujna 2016. godine. Ustavni sud je zaključio da Narodna skupština Republike Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije, u smislu člana 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda, prezentirala nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju. Zbog toga je Ustavni sud zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine, te je taj zahtjev odbijen.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, kao i na osnovu uvida u odluke Narodne skupštine Republike Srpske objavljene u „Službenom glasniku Republike Srpske“, Ustavni sud je zaključio da Narodna skupština Republike Srpske nije u ostavljenom roku usuglasila član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 43/07) sa Ustavom Bosne i Hercegovine, navodi se u prioćenju. 

Ustavni sud podsjeća da je svojom Odlukom broj U 3/13 od 26. studenog 2015. godine odredio način i rok za izvršenje odluke. Prema članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine, odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće. Također, prema članu 72. stav (1) Pravila Ustavnog suda, svaka fizička i pravna osoba dužna je poštovati konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda, a prema stavu (2) istog člana, svi organi vlasti su dužni u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom provoditi odluke Ustavnog suda.

Također, Ustavni sud podsjeća da, u skladu s članom 61. st. 4–6. Pravila Ustavnog suda, odlukom kojom utvrđuje nesuglasnost odredbi zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavni sud može donositelju zakona odrediti rok za usuglašavanje koji ne može biti duži od šest mjeseci, te će, ako se u ostavljenom roku ne otkloni utvrđena nesuglasnost, svojom odlukom utvrditi da nesuglasne odredbe zakona prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja te odluke u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

S obzirom da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila konačnu i obvezujuću Odluku Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. sudenog 2015. godine u ostavljenom roku, Ustavni sud je na osnovu člana 57. stav (3), člana 61. st. (5) i (6) i člana 72. stav (6) Pravila Ustavnog suda odlučio kako je navedeno, navodi se u priopćenju. 

Na istoj sjednici Ustavni sud je razmotrio i usvojio Srednjoročni plan rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2017. do 2019. godine, Plan rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2017. godinu i proračun Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za 2017. godinu", navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?