danas i sutra

Ustavni sud BiH odlučuje o Schmidtovim izmjenama izbornog zakona

Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH
19.01.2023.
u 07:25

Prvi važan predmet u kojemu bi Ustavni sud trebao donijeti odluku nakon što je odbio donošenje privremene mjere, jeste zahtjev za ocjenu usuglašenosti s državnim ustavom amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Ustavni sud BiH će na 132. plenarnoj sjednici koja će biti održana 19. i 20. siječnja razmatrati nekoliko važnih pitanja za nastavak neometanog funkcioniranja institucija i političkog sustava u BiH.

Prvi važan predmet u kojemu bi Ustavni sud trebao donijeti odluku, jeste zahtjev za ocjenu usuglašenosti s državnim ustavom amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt odlukama od 2. listopada 2022. godine. U tom smislu sud će donijeti ocjenu usuglašenosti odluka s Ustavom BiH, piše Klix.ba.

Druga važna točka jeste donošenje rješenja o neizvršenju Djelomične odluke Ustavnog suda BiH od 16. srpnja 2021. godine, a koja se tiče obveze Povjrenstva za koncesije BiH.

Predmet djelomične odluke suda iz 2021. godine bilo je utvrđivanje uvjeta za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini, na području općine Foča te koncesiji za izgradnju hidroelektrane "Paunci", također na rijeci Drini.

Povjerenstvo za koncesije nije izvršilo djelimičnu odluku Ustavnog suda pa će stoga sud ponovno donijeti rješenje kojim se nalaže izvršenje njegove odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?