Oglasili se

Ustavni sud BiH o usvojenom zahtjevu Izetbegovića

Ustavni sud BiH
02.12.2015.
u 19:09

Povodom nekih, u javnosti iznesenih, pogrešnih navoda, nedovoljno preciznih izjava i interpretacija odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu broj U 3/13 u kojem je Ustavni sud BiH na 95. plenarnoj sjednici, održanoj 26. studenog 2015. godine, usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti članka 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske, a u cilju potpunog i točnog informiranja javnosti Ustavni sud BiH ukazuje na sljedeće:

- Ustavni sud BiH je odlukom od 26. studenog 2015. godine utvrdio da članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije sukladan članku I/2. Ustava BiH, članku II/4. Ustava BiH u svezi s člankom 1.1. i člankom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i člankom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usuglasi član 3.b) Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH. Odluka još nije otpremljena.

Sukladno članku 61. Pravila Ustavnog suda BiH, odlukom kojom se utvrđuje nesuglasnost s Ustavom BiH, Ustavni sud može u cijelosti ili djelomično ukinuti pojedine zakonske odredbe. Ukinute zakonske odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objave odluke Ustavnoga suda u „Službenom glasniku BiH“. U konkretnom slučaju, Ustavni sud BiH nije postupio na ovaj način već je primijenio iznimku od istog članka svojih Pravila i odredio rok Narodnoj skupštini Republike Srpske za usuglašavanje.

Sukladno članku 43. Pravila Ustavnoga suda BiH svaki sudac ima pravo izdvojiti svoje mišljenje i u tom slučaju dužnost mu je u pismenoj formi izložiti i obrazložiti izdvojeno mišljenje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada mu odluka bude dostavljena, a nakon što Redakcijsko povjerenstvo Ustavnoga suda BiH izvrši stručno-tehničku redakciju teksta odluke.

Izdvojena mišljenja sudaca se prilažu kao aneks odluke i objavljuju zajedno s odlukom na koju se odnose. Kako su prilikom donošenja odluke pojedini suci izdvojili mišljenje i kako još nije utvrđena stručno-tehnička redakcija teksta odluke, još se nisu stekli uvjeti za njezinu objavu i otpremu, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?