Izvješće Vlade RS

"Ustavni sud BiH mora se reformirati, ukinuti mjesta za strane suce"

29.10.2017.
u 09:45

Ustavni sud BiH mora biti reformiran tako da mjesta za strane suce budu ukinuta ukoliko BiH želi vratiti vladavinu prava i spriječiti daljnje protupravno podrivanje Daytonskog sporazuma, ističe se u novom Izvješću Vlade Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN.

U Izvješću se podsjeća da odredbe Ustava BiH pokazuju da je namjera bila da strani suci prestanu s radom nakon petogodišnjeg prelaznog razdoblja. 

"Legitimitet Ustavnog suda potkopava prisutnost stranih sudaca, odsustnost neovisnosti suda i savezništvo stranih i bošnjačkih sudaca koji djeluju kao politički instrumenti visokog predstavnika i SDA", navodi se u drugom dijelu Izvješća pod naslovom "Ustavni sud BiH mora biti reformiran", prenosi Srna. 

U dokumentu se naglašava da su dužnosnici EU jasno stavili do znanja - BiH ne može pristupiti EU sa stranim sucima u Ustavnom sudu BiH.

"Uz to, prisutnost stranih sudaca u Sudu je nespojivo sa suverenitetom i demokracijom BiH. Svi srpski i hrvatski lideri u BiH zalažu se za ukidanje uloge stranih sudaca, ali bošnjačke stranke blokiraju ovu suštinski važnu reformu zato što ne žele razbijanje političkog savezništva stranih i bošnjačkih sudaca", navodi se u dokumentu.

Troje od devet sudaca Ustavnog suda BiH su stranci koje je imenovao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, bez suglasnosti domaćih institucija. Nijedna druga suverena država u svijetu u svom ustavnom sudu nema mjesta rezervirana za strane suce, a kamoli suce koje je imenovao strani sudac pojedinac bez obveze suglasnosti date zemlje na imenovanje, ističu u Izvješću.

"Odredbe Ustava BiH pokazuju da je namjera bila da stranci budu privremeno svojstvo Suda i da se nakon pet godina donese zakon kojim će biti zamijenjeni. Nažalost, SDA i druge bošnjačke stranke blokirale su sve zakone kojima bi se strani suci zamijenile državljanima BiH. Žele da strani suci ostanu zato što sasvim pouzdano glasaju u prilog centralizaciji BiH, bez obzira na ustavni meritum datog predmeta", podsjeća se u Izvješću.

U Vladi RS napominju da je najvažniji element svakog suda koji vrši sudsku reviziju legitimitet u javnosti.

"Bez tog legitimiteta javnost neće prihvatiti sudske odluke, osobito ne one kojima se poništavaju zakoni koje su donijele demokratski izabrane institucije. Legitimitet Ustavnog suda teško je narušen prisustvom stranih sudaca, odsutnošću neovisnosti Suda i političkim savezništvom stranih i bošnjačkih sudaca koji služe agendi visokog predstavnika i SDA", zaključuje se u Izvješću. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?