Odluka o apelaciji

Ustavni sud BiH jednom odlukom mogao bi poništiti čak 43 zakona

Ustavni sud BiH
09.01.2017.
u 09:00

Ustavni sud BiH razmatrat će na plenarnoj sjednici 19. i 20. siječnja zahtjev 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu usuglašenosti “svih zakona i ostalih općih pravih akata koje je usvojio Parlamenta Federacije BiH od njegova konstituiranja poslije izbora 2014. godine”. Klub zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske službeno je ovaj zahtjev Ustavnom sudu BiH uputio 28. rujna prošle godine. Šef Kluba zastupnika SNSD-a Radovan Višković kazao je tada da je razlog za upućivanje žalbe činjenica da od 17 srpskih izaslanika, koliko ih po Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH treba biti u Domu naroda Parlamenta FBiH, ima samo 13, čime su oni onemogućeni podići zaštitu vitalnog interesa na bilo koje zakonsko rješenje koje se donosi u FBiH.

Prema njegovim riječima, u Izbornom zakonu BiH eksplicitno je rečeno da ne može biti konstituiran Dom naroda nijednog parlamenta dok ne budu izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda. Uz zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH, dostavljen je i popis od 43 zakonska rješenja koja je u tom razdoblju donio Parlament FBiH.

“Cijeneći da su određena zakonska rješenja, pogotovo činjenica da su izaslanici iz srpskog naroda pokušavali podići zaštitu vitalnog nacionalnog interesa 2015. godine, odbijena, tražimo od Ustavnog suda BiH da sva ova zakonska rješenja stavi izvan snage do donošenja konačne odluke i da se ne primjenjuju jer smatramo da proizvode štetne posljedice za pripadnike srpskog naroda koji žive na području FBiH”, rekao je Višković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije