Praznik RS doveden u pitanje

Ustavni suci BiH u službi dnevne politike

ustavni sud bih
31.12.2015.
u 07:00

Opet se aktiviraju 'aveti' prošlosti, opet se udara u bubnjeve s početka 90-ih prošlog stoljeća, opet grme nacionalne trube, čijih se zvukova i posljedica starija generacija bh. javnosti itekako i s knedlom u grlu sjeća

"Ako izbije novi rat, bit će to opet zbog neke gluposti na Balkanu", otprilike glasi rečenica koja se prepisuje Ottu von Bismarcku, jednom od najvažnijih vođa u 19. stoljeću, koji je kao kancelar tadašnjeg Pruskog kraljevstva ujedinio Njemačku. E ova rečenica može se nakon 100 godina primijeniti na BiH koja "grca" u dnevno-političkim glupostima, od čijih posljedica građani tonu na egzistencijalno dno, a politička baza suvereno pliva, piše Večernji list BiH.

Na projiciranje dnevno-političkih spinova, od političkih djelatnika, građani su nekako navikli, ali kad se u tu "rabotu" uključi jedna "ozbiljna", državna, i to sudska instanca, kao što je Ustavni sud BiH, e onda zvona zvone za uzbunu. U sjeni izbjegličke krize, rata u Siriji, potpisivanja Reformske agende, koja BiH otvara put prema toliko željenom članstvu u EU, odjednom ispliva informacija da Ustavni sud BiH ocjenjuje neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te nalaže Narodnoj skupštini tog bh. entiteta izmijeniti sporne odredbe.

Opet se aktiviraju 'aveti' prošlosti, opet se udara u bubnjeve s početka 90-ih prošlog stoljeća, opet grme nacionalne trube, čijih se zvukova i posljedica starija generacija bh. javnosti itekako i s knedlom u grlu sjeća. Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u nekoj svojoj političkoj dokolici, dosadi, iz osobnog kaprica ili dodvoravanja bošnjačkoj javnosti 2013. godine sjetio se potegnuti pitanje je li 9. siječnja 1992. godine, datum kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH usvojila 'Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH' na područjima srpskih autonomnih regija i područja, u BiH ustavan ili neustavan. Simptomatično da je trebalo proći više od 20 godina kako bi se ovo pitanje aktualiziralo pred Ustavnim sudom BiH, čija se, usput rečeno, niti jedna ključna odluka nije do sada ispoštovala. Naravno, odgovor iz službene Banje Luke nije trebalo dugo čekati.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prijeti izlaskom Srba iz državnih institucija, toliko puta potenciranim referendumom. Srpska oporba i vlast, koji već godinama "ratuju" zbog političkog trona, korupcijskih afera, ujedinjuju se. Zajednički brane RS od Ustavnog suda BiH i službenog Sarajeva. Opet medijskim eterom dominiraju priče o naciji, odcjepljenju, a ekonomske reforme, otvaranje novih radnih mjesta, EU, nije više ni sekundarno već tercijarno pitanje. E zbog takvih dnevno-političkih gluposti, spinova..., međunarodna zajednica, čijom je voljom i kreacijom stvorena ovakva BiH, treba do daljnjega zabraniti bilo kakva "čeprkanja" po ratnoj i političkoj prošlosti.

Od buđenja povijesnih aveti koristi nemaju niti Srbi, niti Bošnjaci, a niti Hrvati. Njima ne smeta 9. siječnja, već im smeta što se ne mogu komotno vratiti na svoja ognjišta u RS-u jer tamo, kao i u Federaciji BiH, nema posla, radnih mjesta ili su ih zauzeli članovi političkih stranaka, njihova uža i daljnja rodbina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije