Novi zakon

Ustanove iz Sarajeva, Bakovića, Ljubuškog, Pazarića, i Fojnice nadzirat će jedan Nadzorni odbor

02.07.2021.
u 19:00

Novim Zakonom o ustanovama socijalne zaštite Vlada Federacije BiH odlučila je racionalizirati troškove smanjenjem broja nadzornih odbora. Naime, ako zakon dobije potrebnu većinu u obliku u kojem je u formi nacrta razmatran na sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, za nadzor financijskoga poslovanja pet ustanova iz djelokruga socijalne zaštite u Federaciji BiH bit će nadležan jedan Nadzorni odbor sastavljen od pet članova, piše Večernji list BiH.

Stručne osobe

Riječ je o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić, Zavodu za odgoj muške djece i omladine - Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški. - Nadzor nad federalnim ustanovama socijalne zaštite vrši Nadzorni odbor koji, kao jedno tijelo nadležno za sve federalne ustanove socijalne zaštite, imenuje i razrješava Vlada Federacije na razdoblje do četiri godine u skladu s odredbama ovoga zakona - stoji u nacrtu spomenutog zakona.

Dalje se navodi kako se u Nadzorni odbor federalnih ustanova socijalne zaštite imenuju isključivo stručne osobe iz oblasti i zvanja utvrđenih posebnim kriterijima za imenovanje u Nadzorni odbor tih ustanova od kojih su barem tri ekonomske struke. - Prilikom izbora članova u Nadzorni odbor federalnih ustanova socijalne zaštite vodit će se računa o uravnoteženoj spolnoj zastupljenosti u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini - stoji dalje u spomenutom zakonskom rješenju.

Također, ubuduće u Nadzorni odbor koji će nadzirati rad svih pet ustanova neće moći biti imenovana osoba protiv koje je izrečena mjera obiteljsko-pravne zaštite ili zaštitna mjera zbog obiteljskog nasilja, kao ni osoba koja je zaposlenik institucije ili je član tijela koje vrši bilo koji oblik nadzora nad radom federalnih ustanova socijalne zaštite. Do promjena će doći i po pitanju načina isplate naknade za rad, kao i njihove visine.

Isplate iz proračuna

Novim zakonom predviđeno je da njihovu visinu utvrđuje Vlada Federacije te da se isplaćuju iz proračuna Federacije, što bi, s jedne strane, rasteretilo ustanove nepotrebnih financijskih izdvajanja, a osnivaču bi, s druge strane, osiguralo adekvatan mehanizam kontrole nad njihovim radom te, u konačnici, utjecalo na njihovu spremnost aktivnije djelovati u korist zacrtanih strateških ciljeva u ovoj oblasti. Kada je riječ o visini naknada, zakonom je predviđeno da osnovica za obračun ovih naknada bude prosječna neto plaća u Federaciji u prethodnoj godini, odnosno da naknada članovima bude utvrđena u visini 50% navedene osnovice, a predsjedniku u visino od 60% navedene osnovice.

Isti bi parametri po stupanju novog zakona vrijedili i kada je u pitanju obračun naknada članovima upravnih odbora navedenih ustanova. - Što se tiče plaće ravnatelja, ona će se ubuduće utvrđivati u visini do tri prosječne plaće u Federaciji, pri čemu precizan iznos određuje Upravni odbor u skladu s financijskim mogućnostima federalne ustanove socijalne zaštite - zaključeno je u nacrtu Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?