Oporavak tržišta

Usprkos pandemiji povećan uvoz automobila u BiH

auta
Reuters/PIXSELL
08.04.2021.
u 11:26

Tržište automobila u BiH polako se oporavlja, usprkos pandemiji uzrokovanoj virusom korona, o čemu govori i najnoviji podatak da je u prva tri mjeseca ove godine uvezeno skoro 1000 novih i polovnih vozila više nego u istom razdoblju lani.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca prošle godine u zemlju je uvezeno ukupno 10.750 vozila, od čega je 2.238 novih i 8.512 polovnih automobila.

"U prva tri mjeseca ove godine uvezeno je 11.699 automobila, od kojih su 9.682 polovna vozila i 2.017 novih", podatak je UNO BiH, koji pokazuje da je došlo do porasta uvoza polovnih, ali i do pada uvoza novih četvorotočkaša. Prema njihovima podacima, u 2020. godini ukupno su uvezena 40.963 automobila, od čega je bilo 6.910 novih, a 34.053 polovna. Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, kazao je za "Nezavisne" da je bh. tržište malo i da je svako povećanje vidljivo.

"Možemo konstatirati da je ove godine poslovni ambijent malo bolji nego prošle godine, s obzirom na to i da nam je prošle godine covid kriza bila totalno nepoznata, i sam psihološki efekt uslovio je da bh. građani prestanu razmišljati o kupovini vozila", kazao je Muratović i dodaje da je ove godine situacija sa virusom korona malo opuštenija i, kako kaže, odmah se to odrazilo na sam uvoz, navode Nezavisne. "Sama najava dolaska cjepiva također ohrabruje, tako da i oni ljudi koji se odlučuju za kupovinu automobila razmišljaju da će i ova pandemija proći brzo", kazao je Muratović i istaknuo da su stručnjaci iz ove oblasti suglasni da dolazi do oporavka tržišta automobila i da je realno očekivati da će situacija u narednom periodu biti još povoljnija.

"Prošle godine je mjesec dana bio obustavljen rad auto-salona i servisa, tako da je to uzrokovalo neaktivnost servisa, a samim tim je bila zaustavljena i prodaja", ističe Muratović. Dodaje da ove godine nije bilo obustave rada, tako da su saloni nesmetano radili, ali, kakao kaže Muratović, sigurno sa umanjenim kapacitetima u odnosu na 2019. godinu. Kako tvrdi, realno je očekivati da će rent-a-car kuće u ovoj godini bolje poslovati, jer, kako ističe, već su krenule u nabavku automobila. "Prošle godine od pojave virusa korona, rent-a-car kuće su otkazale sve nabavke, a kod nas je ovaj segment veoma bitan, jer na godišnjem nivou sigurno se uvezu oko 2.500 do 3.000 vozila", kazao je Muratović.

I ekonomski analitičari smatraju da je opravak tržišta automobila vidljiv, ali i očekivan i u ovoj godinu. Igor Gavran, ekonomski analitičar, u razgovoru za "Nezavisne" kaže da je postepeni, blagi oporavak prodaje automobila očekivan, jer su, kako kaže, mnogi odgađali nabavku vozila u prethodnoj godini zbog pandemije. "Novo pogoršanje epidemiološke situacije i usporavanje ekonomske aktivnosti kojima svjedočimo mogli bi ponovno okrenuti trend ka negativnom", kazao je Gavran. Iz auto-salona ističu da je pandemija virusa korona sigurno utjecala na to da prodaja auta bude smanjena, ali da je situacija bolja nego prošle godine. "Nema nekakvih pravila, jedna mjesec ima kupaca, drugi ne, ali je za nijansu bolje nego prošle godine", kazali su iz kompanije "Verano motors" u Banjaluci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije