Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uspostavu Vijeća ministara ne treba ničim uvjetovati, status quo je loš

17. lipnja 2019. u 09:40 0 komentara 210 prikaza

Misija OESS-a je s OHR-om i nekoliko veleposlanstava nedavno upozorila kako stegovni postupak za predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije, vezano uz eventualne propuste, nije proveden sukladno zakonu. Uslijedila je reakcija unutar VSTV-a kako se radi o pritisku na pravosudne institucije. Voditelj Misije OESS-a Bruce Berton odbacuje tvrdnje kako se radi o pritisku te poziva na temeljitu i neovisnu istragu.

Zašto ste reagirali u slučaju odluke VSTV-a za predsjednika Milana Tegeltiju?

- Kada se god pojave kriminalne optužbe na račun pravosuđa, to predstavlja udarac na ionako poljuljano povjerenje u ovoj oblasti. Zato je jako važno da se ti navodi istraže na jednako temeljit i nepristran način. I naše reagiranje nije se samo odnosilo na gospodina Tegeltiju, jer mi ne bismo ni komentirali procese koji su u tijeku. Problem je zapravo u sustavu jer se Stegovno povjerenstvo u ovome slučaju proglasilo nenadležnim. S našeg stajališta, to je pogrešno. Postoje jasne odredbe u okviru Zakona o VSTV-u koje dopuštaju da se ovaj slučaj istraži, kao i da se pokrene stegovni proces te izreknu stegovne mjere. Po našem mišljenju, proglašavanje nenadležnim nije u skladu sa zakonom. VSTV je nadležan za izbor sudaca i tužitelja u ovoj zemlji. I ne samo to, oni su odgovorni za pravosudnu praksu i strategije, tako da moraju biti osobe s najvišim standardima u tome smislu. Ako Stegovno povjerenstvo kaže kako nije nadležno, to znači da VSTV, ili barem njegov predsjednik, nikome ne odgovara. Ponavljam, s naše točke gledišta, to je pogrešno.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.