Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uspješna priča Adnana Tire iz Kaknja: Od freelancera do poduzetnika

Adnana raduje raznolikost posla i uzbudljivi projekti koje uspješno ostvaruje. Do sada je imao priliku raditi kao produkt dizajner na zanimljivim projektima poput razvoja padobrana za tržište SAD-a
20. siječnja 2021. u 17:41 0 komentara 286 prikaza

Adnan Tiro, 28-godišnji magistar strojarstva iz Kaknja i njegovo poduzeće Solvio d.o.o su dokaz da trud i rad, uz odgovarajuću podršku, daju izvrsne rezultate. Adnanova želja da postane poduzetnik i radi za sebe je njegov studentski san. Već tada je vjerovao u sebe i kroz različite edukacije, suradnju i poslove na principu freelancinga, vrijedno je usavršavao svoja znanja i vještine na polju inžinjerskih djelatnosti i razvoja softvera.

Pokretanje vlastitog biznisa je bila Adnanova zvijezda vodilja tijekom magistarskog studija na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu gdje se obrazovao na smjeru strojarske konstrukcije, počeo je samostalno razvijati vještine vezane za inžinjerske djelatnosti koje se obavljaju na računalima (CAD, FEM, CFD itd.).

"Tada sam stekao i prvo radno iskustvo kao strojarski inžinjer. Tijekom tri godine rada 'za druge', shvatio sam da mogu i želim postići puno više. Pokretanje vlastitog biznisa je otad postala moja misija, zvijezda vodilja i cilj koji sam želio ostvariti“, govori Adnan Tiro, piše Klix. 

Adnan je počeo intenzivno raditi freelance poslove i uvidio kako može zarađivati više ako radi za sebe. Ipak, biti freelancer ima svoja ograničenja, čega je Adnan bio svjestan.

Nedostajao mu je važan korak – znanje kako napraviti i voditi svoju vlastitu tvrtku. Obuka "Pokreni svoj posao" – prijelomni je trenutak u Adnanovom životu.

Adnan se prijavio na Javni poziv za ovu obuku u sklopu projekta EU4Business i time iskoristio priliku da pokrene svoj posao. Nakon uspješno završene obuke pokrenuo je svoju tvrtku, ali i nabavio kvalitetnu opremu za rad.

"Kroz obuku 'Pokreni svoj posao' sam dobio znanja koja su mi nedostajala. Jako puno korisnih informacija za samo vođenje posla, od planiranja i praćenja troškova do primjene zakonskih propisa“, ističe Adnan.

Danas Adnanova tvrtka Solvio d.o.o. većinom radi s međunarodnim tržištem, a bavi se industrijskim i produkt dizajnom, te strojarskim konstrukcijama. Kako kaže, u suštini pomaže ljudima koji imaju ideje da razviju proizvode, ali i poboljšaju postojeće kroz stručno crtanje prototipa.

Adnana raduje raznolikost posla i uzbudljivi projekti koje uspješno ostvaruje. Do sada je imao priliku raditi kao produkt dizajner na zanimljivim projektima poput razvoja padobrana za tržište SAD-a. No sve to je samo početak za ovu perspektivnu tvrtku. U ovom trenutku, Adnan je jedini zaposlenik svoje tvrtke, ali kako posao raste, raste i potreba za zapošljavanjem stručnog kadra.

"Očekujem da će tvrtka koju sam pokrenuo imati puno više prilika. U budućnosti se nadam širiti posao i napraviti nova radna mjesta, zaposliti i druge ljude iz naše države, praviti dugoročni plan i razvijati posao“, poručuje Adnan.

Kaže da posebnu zahvalnost duguje Europskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada jer su prepoznali značaj ove tematike za mlade ljude u BiH, zatim, općini Kakanj i Udruženju LiNK Mostar, koji su tijekom cijelog procesa obuke pružali izuzetnu podršku svim kandidatima.

Poslovna ideja Adnana Tire je financijski i stručno podržana u okviru EU4Business kroz projekat "Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima". Projekt implementira Lokalno partnerstvo Jablanica, Kakanj i Konjic kojeg čine Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNŽ, Služba za zapošljavanje ZDŽ – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Projekat EU4Business financira Evropska unija sa 15 milijuna eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 milijuna eura s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, a zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.