KAŽE DERMATOLOGINJA

Usne su vam često suhe i ispucale? Za to mogu biti krive i neke namirnice, evo koje

usne
21.02.2022.
u 09:30

Većina začinjene hrane sadrži kapsaicin, uobičajen iritant kože povezan s upalama i narušenom kožnom barijerom.

Mnogo je uzroka suhe kože; od vremenskih prilika, životnih navika, iritabilnih kozmetičkih proizvoda, pa do kožnih stanja i bolesti; a posebno je osjetljiva koža usana.  Ona je naime mnogo tanja od kože ostatka lica, a na nju stalno i fizički utječemo; lizanjem usnica, jedenjem i pijenjem, pričanjem, i slično... 

Isušuje je i smanjen unos tekućine, a evo kakva hrana prema stručnjacima najviše isušuje usnice:

1. Topla i/ili jako začinjena hrana

Osobe s upalnim stanjem kože poput npr. rozaceje dobro znaju da začinjena i vruća hrana može uzrokovati upale, ispucalu kožu i suhoću.

Naime, većina začinjene hrane sadrži kapsaicin, uobičajen iritant kože povezan s upalama i narušenom kožnom barijerom; a jedno i drugo uzrokuje i suhu kožu. Osim toga, kad jedemo začinjenu hranu skloniji smo češćem lizanju usana, što dodatno dehidrira kožu.

2. Kava

Kava, osobito kad je vruća, također može dehidrirati usne.

- Ako primijetim da mi se usne počinju sušiti, znam da sam popio više kave nego što sam trebao - kaže gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz.

Naime usnama se tad događa isto što i tijelu kad je izloženo pretoploj vodi; pa slabi kožna barijera i uništavaju se prirodni lipidi. Osim toga, kava je diuretik zbog čega u velikim količinama uzrokuje dehidraciju. Zato vam zategnute ili ispucale mogu biti znak da ste pretjerali s kofeinskim napitkom.

3. Nedostatak B12

Ponekad nije toliko važno ono što se jede koliko ono što se ne jede; a posebno hrana bogata vitaminima B12 koji dokazano promiču zdravlje kože i potpomažu zacjeljivanju rana.

- Nedostatak vitamina B12 uzrokuje suhe i ispucale usnice koje teško zacjeljuju - za Mind Body Green kaže osnivačica klinike Skin & Aesthetics Surgery dr. Michelle Henry.

Namirnice bogate B vitaminom su govedina, jetra, perad, riba, jogurt i jaja, a ako sumnjate da vam ga nedostaje, dr. Henry savjetuje da posjetite liječnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?