Novi projekt

Uskoro počinje mjerenje radioaktivnosti u Neretvi

08.12.2016.
u 10:00

Državna regulacijska agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost do sada nije bila u središtu pozornosti javnosti. Radionice koje je spomenuta agencija posljednjih dana organizirala u nekoliko gradova u BiH izbacile su nekoliko zanimljivih podataka. Jedan od njih je svakako da će u Neretvi uskoro biti postavljena mjerna sonda za mjerenje radioaktivnosti u vodi. Agencija je postavila dvije sonde za mjerenje radioaktivnosti u vodi. Jedna je postavljena u sustav otpadnih voda Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, a druga u korito rijeke Vrbas i pružaju mogućnost monitoringa ispuštanja radioaktivnih tvari, koje se koriste u Zavodu za nuklearnu medicinu, u javne vodotokove. Agencija planira jednu od ovakvih mjernih sondi, koja će kontrolirati količinu radiofarmaka, radioaktivnog kontrastnog sredstva koje se daje pacijentima u svrhu dijagnostike različitih bolesti, postaviti u Neretvu na mjestu gdje eventualno SKB Mostar ispušta kanalizaciju. Na ovaj način Agencija želi vidjeti jesu li dovoljno odstajale izlučevine pacijenata prije ispuštanja u Neretvu.

Nisu definirani rokovi

Trenutačno nije definiran rok postavljanja ovakvog mjernog uređaja u Neretvi, ali ravnatelj Agencije Emir Dizdarević ističe kako je njegova nabava planirana. Zbog nedostatka pročišćivača Neretva je tijekom godina pretrpjela izuzetna zagađenja. Novim projektima na području Mostara očekuje se kako će se zagađenje ove rijeke smanjiti, a instalacija uređaja za mjerenje radioaktivnosti u vodi predstavlja još jedan veliki iskorak prema zaštiti kvalitete vode na području Mostara. Mjerenje radioaktivnosti u životnoj sredini povjereno je Državnoj regulacijskoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH (DARNS) koja periodično provodi nadzor u skladu s pravilnikom o monitoringu životne sredine s obzirom na radioaktivnost, objavljenom prije dvije godine. Osim ovoga postoji i pravilnik o granici radionuklida u hrani, vodi za piće, hrani životinjskog podrijetla, građevinskom materijalu i drugim proizvodima koji se koriste u BiH.

Redovita mjerenja

Naši sugovornici ističu kako je možda i dobro da se o Agenciji govori u javnosti jer to znači kako u državi nema problema s radioaktivnosti. Ističu kako se mjerenje količine radioaktivnosti vrši redovito na prostoru cijele Bosne i Hercegovine te kako za sada nema razloga za bilo kakva uzbuđenja. - Situacija je takva da godinama nismo imali potrebe intervenirati. Uvodimo novitete u rad kako bi podaci bili što točniji te kako bismo što prije mogli alarmirati javnost u slučaju potrebe - zaključuju naši sugovornici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije