Predsjednik HDZ-a BiH najavio potpisivanje novog dokumenta s “osmorkom” o Federaciji BiH

Uskoro nova Vlada, spreman sporazum o raspodjeli resora

Dragan Čović
Foto: Fena
1/2
17.03.2023.
u 19:55

- Sastanak dviju grupacija koje su svojedobno potpisale sporazum na razini BiH i Federacije održat će se najvjerojatnije u petak, 24. ožujka. Do tada ćemo imati više susreta, napravit ćemo sporazum i definirati partnerstvo između tih dviju grupacija - rekao je Čović

HDZ BiH i stranke probošnjačke “osmorke” potpisat će sljedećega tjedna novi sporazum o raspodjeli pozicija u vlasti Federacije BiH, izvijestio je u petak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i odbacio mogućnost da se vodeća bošnjačka stranka SDA nađe u vlasti toga entiteta, piše Večernji list BiH.

- Sastanak dviju grupacija koje su svojedobno potpisale sporazum na razini BiH i Federacije održat će se najvjerojatnije u petak, 24. ožujka. Do tada ćemo imati više susreta, napravit ćemo sporazum i definirati partnerstvo između tih dviju grupacija - rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako će se prije potpisivanja novoga sporazuma sa strankama “osmorke”, koje predvode SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, usuglasiti raspodjela svih dužnosti kako bi se izbjegla situacija kakva se dogodila ovoga tjedna kada za suca Ustavnoga suda BiH iz Federacije BiH nije izabran Marin Vukoja.

Vukoja će biti izabran

Za imenovanje sadašnjeg tajnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH na sjednici entitetskog Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije bio spreman glasovati dio stranaka iz “osmorke” iako je oko toga, tvrdi Čović, postignut usmeni dogovor uz nazočnost predstavnika međunarodne zajednice u BiH. - Sporazum će definirati ono što će otkloniti bilo kakav nesporazum, pogotovo u javnosti. Ovih dana bio je jedan takav nesporazum oko imenovanja suca Ustavnog suda BiH. Ako imate neki dogovor, a mi ih poštujemo, onda je to trebalo završiti na prošloj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Takve stvari, koje su do sada dogovarane usmeno, istina nikada u četiri oka i uvijek uz nazočnost međunarodnih predstavnika, moraju se provesti. Želimo u taj sporazum precizno navesti svaki resor u Vladi Federacije BiH, svaku instituciju, a ima ih jako puno, kako bismo znali kakvu tko ima obvezu prema toj instituciji iz dvaju blokova. I personalno, ali i sadržajno. To bismo naslonili na onaj sporazum koji smo potpisali na razini BiH - dodao je čelnik HNS-a BiH. Istaknuo je kako je Vukoja vrhunski profesionalac, da ima njegovu potporu te da će biti izabran za suca Ustavnoga suda BiH. Dodao je kako takvo nepoštivanje dogovora narušava povjerenje, kao što se to dogodilo s vodećom bošnjačkom strankom, Strankom demokratske akcije, koja je izigrala sporazum oko ustavnih i izbornih reformi kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata. Pa ipak, odbacio je tvrdnje kako HDZ BiH izbjegava bilo koju stranku. - Ja uistinu nikoga ne izbjegavam. Što se mene tiče. Imamo partnere s kojima idemo u vlast, jednako kao što smo do sada imali druge.

Primjerice, na razini županija možda će to biti drugi. Tko zna kako će završiti razgovori koje vodimo kada je u pitanju ovaj blok koji predvodimo kada je riječ o određenim razinama vlasti. Pogledajte kako izgledaju gradska vijeća. Stvaramo ambijent međusobnog povjerenja. Zbog toga sam naglasio suca Ustavnoga suda. Ako nešto dogovorite, onda to morate prenijeti svojim suradnicima i da bude tako. Ili nemojte dogovarati ono što ne možete ispuniti. To povjerenje je izgubljeno sa SDA, što se mene tiče. Moguće da će doći vrijeme kada će se to promijeniti, da ne nagađam o tome. Danas SDA nitko ne izbjegava, ali pokušavamo da ova parlamentarna većina ima isti broj ruku koje je dobila predsjednica Federacije BiH, da će pratiti Vladu Federacije BiH - istaknuo je čelnik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora. Nakon općih izbora održanih 2. listopada prošle godine izabrano je Vijeće ministara BiH te Vlada Republike Srpske, dok u drugome entitetu, Federaciji BiH, još uvijek nije izabrana nova izvršna vlast. Problem je što stranke okupljene oko bošnjačko-građanske “osmorke” i HDZ-a BiH ne žele vodeću bošnjačku stranku SDA za partnera u vlasti. Ova stranka ima većinu u bošnjačkome Klubu Doma naroda Parlamenta FBiH te je izabrala svoga dužnosnika Refika Lendu kao jednog od dvojice dopredsjednika entiteta. Bez njegova potpisa nije moguće imenovati mandatara i izabrati novu Vladu Federacije BiH. Tridesetodnevni rok za izbor nove Vlade istječe 5. travnja.

Ljubić i Merdžo

Predsjednik HNS-a BiH izvijestio je kako je na sjednici Predsjedništva ponovno za predsjednika Glavnoga vijeća ove institucije izabran Božo Ljubić, nekadašnji saborski zastupnik i čelnik HDZ-a 1990., dok je glavni tajnik također ostao Josip Merdžo. - Glasovali smo i gospodin Ljubić je dobio većinsku potporu. Bila su tri glasa protiv i jedan suzdržan. Nitko nije osporio vjerodostojnost gospodina Ljubića, njegov integritet i iskustvo. Zamolio sam gospodu Ljubića i Merdžu da ostanu još jedno vrijeme dok ove ključne projekte završimo. Čitava koncepcija je dovršiti do lokalnih izbora sve političke procese onako kako je u interesu Hrvatskog narodnog sabora BiH - istaknuo je Čović. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?