Vlada odlučila

Uskoro i u ZHŽ moguće polaganje pravosudnog ispita

03.09.2015.
u 06:30

Prije zahtjeva za polaganje stručnog ispita kandidat treba steći dvogodišnju praksu

Pravnici iz ZHŽ-a, ali i ostalih županija u FBiH, uskoro će pravosudni ispit moći polagati u ovoj županiji. Vlada Zapadnohercegovačke županije je na svojoj posljednjoj sjednici prošlog tjedna usvojila nacrt zakona o pravosudnom ispitu u ZHŽ-u, te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru, piše Večernji list. U obrazloženju nacrta ovog zakona stoji kako se ovakva vrsta stručnog ispita do sada mogla polagati na različitim razinama vlasti, odnosno na razini BiH, Federacije BiH i RS-a. Tako su do sada pravnici iz ove županije kako bi položili ovaj stručni ispit morali ići u Sarajevo, dok će sada to moći obaviti u Širokom Brijegu. Prema ovom zakonu ispit u Zapadnohercegovačkoj županiji će moći polagati osobe koje su prije reforme visokog obrazovanja četverogodišnjim studijem na Pravnom fakultetu u BiH stekle zvanje diplomiranog pravnika, kao i osobe koje su zvanje diplomiranog pravnika stekle u bivšoj SFRJ do 6. 4. 1992. godine. Također, ispit će moći polagati i osobe koje su po obrazovnom sustavu prema Bolonjskom procesu završile studij na Pravnom fakultetu u BiH pod uvjetom da su stekle najmanje 240 ECTS bodova. Kako bi mogli polagati ispit kandidati moraju najmanje 2 godine nakon završetka školovanja raditi u BiH na pravnim poslovima u sudu, tužiteljstvu, pravobraniteljstvu, odvjetničkom ili uredu notara odnosno najmanje tri godine u tijelima uprave, gospodarskim društvima ili drugim pravnim osobama. Ako stručni ispit u ZHŽ-u žele polagati domaće, strane ili osobe bez državljanstva koje su diplomu stekle na pravnom fakultetu u inozemstvu, trebaju dostaviti dokaz o važenju i priznavanju inozemne diplome u BiH. Ispit će se polagati pred povjerenstvom koje se sastoji od predsjednika i četiri člana s liste ispitivača. Prema podacima iz nacrta zakona, ispit će se polagati pismeno i usmeno, a za izradu pisanog dijela kandidati imaju čak šest sati. Pismeni ispit se polaže iz kaznenog prava i iz građanskog prava, ili obiteljskog ili radnog prava. Kandidat koji ne položi pisani dio ispita ni iz kaznenopravne ni iz građanskopravne oblasti ne može pristupiti polaganju usmenog dijela ispita i smatra se da nije položio ispit. Kandidati će se o vremenu i mjestu održavanja ispita obavijestiti najmanje 15 dana ranije, a uz rješenje o odobravanju polaganja ispita će dobiti obavijesti o novčanoj naknadi koju trebaju uplatiti za rad Povjerenstva. Oni kandidati koji ne polože ispit, mogu se ponovno prijaviti za polaganje nakon šest mjeseci. Započeti ispit se može odgoditi u slučaju bolesti kandidata.

a Troškove Povjerenstva za polaganje ispita snosi kandidat, ako tijelo ili pravna osoba u kojem je kandidat proveo praksu ne odluči preuzeti iste

a Inače, u obrazloženju nacrta zakona o pravosudnom ispitu u ZHŽ-u navodi se kako je strategijom razvitka ZHŽ-a za razdoblje 2014. - 2020. godine jedna od mjera unutar strateškog cilja. Učinkovito organizirana županija je i mjera 3.1.3. 'Postupanje sukladno deklaraciji o ustavno-pravnom položaju u županiji'. Prema navedenoj mjeri, sukladno Deklaraciji o ustavno-pravnom položaju ZHŽ-a , cilj je ZHŽ donošenje svih potrebnih zakona i propisa u nadležnosti ZHŽ-a za sve oblasti radi poboljšanja u zakonodavnom i pravnom sektoru i radi lakšeg i učinkovitijeg postupanja u sprečavanju oduzimanja ustavno-pravnih nadležnosti od federalnih institucija i federalne razine vlasti što je jako izražena pojava nakon Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije