Novi zakon na snazi od jeseni

Useljenički zakon će olakšati kvalificiranim radnicima, ali prepreka će biti njemački jezik

03.09.2018.
u 12:00

Njemački plan propuštanja migranata 2015. godine, kada su očekivali da će dobiti novu radnu snagu koja će znati odgovoriti izazovima tržišta najmoćnijeg gospodarstva u Europi, neslavno je završio. Samo te godine u zemlju je propušteno milijun migranata, a kada se otkrilo da ih dobar dio nije došao raditi, nego primati socijalnu pomoć u Njemačkoj i kako tako preživljavati, već je bilo kasno da se situacija stavi pod kontrolu. Danas Njemačka ima “vojsku” nezaposlenih migranata i potrebu za milijun radnika.

Odlasci bez znanja jezika

Upravo zbog onih koji ne pronalaze posao kada dođu u vodeću europsku silu Njemačka donosi useljenički zakon koji su praktički podržali svi, a on uključuje prvenstveno kvalificirane radnike. - Dosad nije bilo nekih posebnih pravila. Kada sam išao 2013., otišao sam kod rodbine, čekao nekoliko dana dok nije stigla ponuda za posao koji su mi također rođaci pomogli naći i nisam znao jezik. Trebalo je dosta kako bih ga svladao, ali danas sam zadovoljan. Nijemci sada traže ne samo radnike nego i one koji će automatski prihvatiti njemački način rada i razmišljanja i integrirati se u društvo. Taj jezik će mnogima biti prepreka jer većina ih dođe i bez osnovnog znanja, no to se više neće tolerirati - govori nam mladić s ovih prostora koji se zaposlio u jednoj tvrtki kod Frankfurta i koji priznaje da se ne bi odvažio ići da su ova pravila bila na snazi kada je on odlazio.

Kvalificirana radna snaga

Njemačka planira uvesti sustav bodovanja za useljenike, što znači da će se svi oni koji planiraju ići u “obećanu zemlju” morati dobro pomučiti. Provjeravat će se razina obrazovanja, znanje jezika, kompatibilnost s tržištem rada. Prvi čovjek MUP-a u Njemačkoj Horst Seehofer (CSU), vladajući kršćanski demokrati i socijaldemokrati slažu se oko zakona.

Također, on smatra kako će zakon olakšati dolazak u ovu zemlju kvalificiranoj radnoj snazi i iz zemalja izvan EU-a.

Odlučujući bi bili kvalificiranost radnika, starosna dob, poznavanje njemačkog jezika i dokaz da mu je ponuđeno konkretno radno mjesto te da mu je financijski osigurana egzistencija u Njemačkoj.

Ipak, nisu svi time zadovoljni, neke manjine i izbjegličke skupine smatraju zakon diskriminirajućim jer za neobrazovane praktički neće biti mjesta u Njemačkoj, a možda imaju želju tu raditi i dokazati se.

Sugovornik iz USŽ-a, visokoobrazovan s certifikatom iz njemačkog jezika, kaže kako jedva čeka da zakon stupi na snagu. Vjeruje da će u Njemačkoj konačno imati dobar posao i moći kvalitetnije živjeti nego što je ovdje bio slučaj. Njemačku, prema svemu sudeći, očekuje zanimljiva jesen. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije