Maslinarstvo

Urod maslina 250 - 300 tona, a 95 posto ulja je ekstra djevičansko

16.12.2015.
u 07:00

Izložba i znanstveno-stručna radionica 'Dani berbe masline 2015.' u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru

Peta po redu promotivno-ocjenjivačka izložba i znanstveno-stručna radionica "Dani berbe masline 2015." održana je u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. Manifestacija se sastojala od dva dijela - organoleptičke i fizikalno-kemijske analize ulja, koje su dostavili proizvođači, te stručne radionice. Program je započeo uvodnim obraćanjem Maria Leke, zamjenika ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda, a nastavio se stručnim izlaganjima.

Miro Barbarić iz Federalnog agromediteranskog zavoda izlagao je o temi "Ekološka, integrirana i konvencionalna proizvodnja masline", Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke "Granum" o temi "Osvrt na maslinarsku 2015. godinu", dok je Eligio Malusa, talijanski stručnjak, obradio temu "Bakterija Xylella fastidiosa u EU". Temu "Zadruge - nositeljice ruralnog života u Dalmaciji" predstavio je Božo Novaković, gost iz Zadružnog saveza Dalmacije.

Dobri komentari

- Na ocjenjivanju su bila 33 ulja, 31 s područja Hercegovine i dva iz Dalmacije. Kvaliteta je jako dobra, većina ulja, 95 posto su ekstra djevičanska, par ih je djevičanskih, a samo jedno spada u lapante kategoriju. Uz kemijsku analizu ulja nastojimo dati i jedan opis, kako bi proizvođači mogli izvući pouke za iduće godine, kako bi im ulja bila još bolja, istaknuo je Mario Leko, zamjenik ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda. Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, kaže: - Ugodno sam iznenađen komentarima vezanim uz maslinova ulja koje sam čuo. Drago mi je što smo mi u Hercegovini preuzeli pozitivna iskustva iz regije, što smo krenuli ispravnim putem, što daje i vrhunska maslinova ulja. Da, ipak, nije sve idealno, ukazali su kolege predavači ističući da je bilo lutanja kod izbora sortimenta. Prevladava oblica, a nakon iskustava koja smo stekli očito je da bi sada prednost trebalo dati nekim drugim sortama. Ja vjerujem da će po tom pitanju struka naći prave odgovore.

Nagrađeni maslinari

Prema riječima Maria Leke, zamjenika ravnatelja Agromediteranskog zavoda, procjene su da se maslinici u Hercegovini prostiru na oko 300 hektara. Ove godine ubrano je i u dvije hercegovačke te dalmatinskim uljarama prerađeno od 250 - 300 tona maslina, što znači da je proizvedeno između 30 - 40 tisuća l maslinova ulja. Jasno je da s plasmanom nema problema, jer je navedena količina simbolična u odnosu na procjene da se u BiH godišnje proda oko 800.000 litara različitih vrsta maslinova ulja. Peti po redu Dani meda Hercegovine završili su svečarski - proglašenjem najboljih proizvođača maslinova ulja za 2015. godinu.

Po ocjeni stručnog Ocjenjivačkog suda najboljim je proglašeno ulje Ive Marića iz Ljubuškog, drugo mjesto osvojilo je ulje Vinka Džaje, također iz Ljubuškog, dok je treći bio Ivo Dugandžić iz Čitluka. Četvrto mjesto pripalo je Ani Tukić iz Broćanca kod Neuma, a peto Marini Rasputić iz Lipna kod Ljubuškog. Na svečanosti uručenja od petoro proglašenih nazočan je bio samo Ivo Dugandžić iz Čitluka koji je prezadovoljan činjenicom da ima "vrhunsko ulje". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije