Vlada FBiH

Uredba o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele

vlada
FENA
28.07.2016.
u 13:35

- Vlada FBiH je, na današnjoj 64. sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o utvrđivanju vlastitih prihoda, načina i rokova raspodjele čije se odredbe odnose na korisnike proračuna Federacije BiH, općina, gradova i vanproračunskih fondova, a utvrđivanje vrste vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele korisnika proračuna županije bit će uređeno županijskim propisima.

Pod vlastitim prihodima podrazumijevaju se prihodi koje korisnici proračuna ostvare obavljanjem osnovne djelatnosti i ostalih poslova na tržištu i ne obuhvataju prihode koje korisnici proračuna ostvare obavljajući osnovnu djelatnost propisanu zakonima ili drugim propisima o osnivanju, za koju je utvrđena visina naknade za usluge koje pružaju pravnim i fizičkim osobama, kao ni prihodi ostvareni u internom poslovanju između korisnika proračuna na istom nivou vlasti.

Uredbom je propisan račun i način uplate vlastitih prihoda koje korisnik proračuna ostvari na tržištu, kao i obaveza planiranja rashoda koji će biti pokriveni iz ostvarenih prihoda i način njihovog trošenja.

Propisana je i obaveza korisnika proračuna da donesu pravilnik o vlastitim prihodima, načinu i rokovima raspodjele. Federalnim korisnicima proračuna suglasnost na pravilnik daje Vlada Federacije BiH, a korisnicima proračuna općina i gradova općinski načelnik, odnosno gradonačelnik. Vanproračunski fondovi donose pravilnik na koji mišljenje daje služba za financije. Korisnici proračuna u općinama i gradovima i vanproračunski fondovi dužni su donijeti pravilnike u roku od 90 dana od dana uspostave trezora.

Korisnici proračuna koji su osnovani za pružanje usluga smještaja, prehrane, proizvodnje i obavljanja sličnih poslova za određenu kategoriju korisnika, ostvarene prihode koriste u potpunosti za pokriće ukupnih rashoda.

Blagovremena naplata potraživanja, po osnovu vlastitih prihoda, kao i poduzimanje svih mjera za njihovu realizaciju je obaveza korisnika budžeta, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?