glasnogovornica Ministarstva pravde BiH:

Uprkos brojnim preprekama, izgradnja državnog zatvora u završnoj fazi

sdf
11.02.2017.
u 10:22

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija Bosne i Hercegovine u tijeku je finalizacija radova na vanjskom i unutarnjem uređenju, a očekuje se da će gradnja biti završena krajem svibnja, potvrdila je Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Kako je dodala Bakić, radi se o deset objekata od čega su objekti A, B, C i D namijenjeni smještaju osuđenika i pritvorenika, dok su ostalih šest servisni objekti (medicinski blok, sportska dvorana, radionica i kuhinja).

- Kako će državni zatvor biti najsigurnija zatvorska ustanova u regiji, u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih visokosigurnosnih sistema čije je montiranje zajedno s pratećom tehnikom također u tijeku - pojasnila je.

Podsjetila je da se intenzivno radilo na izgradnji od počeka 2014. godine ovog za pravosudni sektor u BiH važnog projekta, ali s obzirom na to da su radovi prethodno prekinuti u dijelu godine najboljem za građevinske radove, očekuje se da gradnja bude završena krajem svibnja ove godine.

- U jeku građevinske sezone, u svibnju 2016. godine, došlo je do neplanirane tromjesečne obustave radova, zbog sudskog spora potencijalnog izvođača elektroinstalacijskih radova i glavnog izvođača. Država kao investitor, odnosno Ministarstvo pravde, pretrpjelo je najveću štetu zbog obustave radova, iako nije bila strana u postupku i usprkos činjenici da je do tada dinamički plan radova bio u potpunosti zadovoljen - istaknula je Bakić.

Također, dodala je da su do sada za izgradnju najvećim dijelom korištena donatorska i kreditna sredstva, a u tijeku je realizacija i posljednje tranše kredita za izgradnju državnog zatvora.

Izgradnja zatvora financirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Europe  od 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je dva milijuna eura, a vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurala je 1,1 milijun dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Kompleks zatvora bit će na površini od 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora u potpunosti je usklađeno s europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Bakić je u izjavi za Fenu zaključila da će se ovim značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja "lakših" kaznenih dijela i boljoj ukupnoj sigurnosnoj situaciji u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije