BKBiH

Upriličitće se više duhovnih obnova za katoličke laike

Biskupi
05.11.2015.
u 17:02

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su, 4. i 5. studenog 2015. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu svoje 65. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH te izaslanici Hrvatske, Austrijske i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu. Izaslanici su prenijeli bratsko zajedništvo njihovih konferencija te ukratko izvijestili o važnijim događanjima u svojim krajevnim Crkvama.

Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto koji je istaknuo, između ostalog, da za obnovu partikularne Crkve u Bosni i Hercegovini mogu osobito poslušati tri poticaja: učiteljstvo pape Franje u ove tri godine pontifikata, nedavni Papin pohod Bosni i Hercegovini i Izvanrednu godinu božanskog milosrđa.    

Biskupi su odredili svoje izaslanike za predstojeće međunarodne susrete te saslušali izvješće predsjednika BK BiH o sudjelovanju na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje je održano na poziv jeruzalemskoga latinskog patrijarha Fouada Twala u Svetoj zemlji od 11. do 16. rujna 2015.

Biskupi su saslušali izvješće svoga delegata mons. Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH, s 14. opće redovite Biskupske Sinode o obitelji koja je održana od 4. do 25. listopada 2015. u Vatikanu. Izneseno je nekoliko podataka: na Sinodi je sudjelovalo 270 sinodskih otaca; uz njih je bilo 14 predstavnika drugih kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica te 51 promatrač: 17 bračnih parova i 17 pojedinaca; sinodski oci održali su 328 govora, a promatrači 33 govora; održan je 51 intervent na predloženu konačnu Relatio Synodi (Sinodsko izvješće); sinodski oci su predložili 1355 primjedaba na ponuđeni početni tekst Instrumentum laboris (Radni dokument).

Biskup Vukšić je u izvješću istaknuo da se konačni dokument (Relatio finalis), koji je izrađen za papu Franju i njemu predan,  poziva na Objavu, crkvenu tradiciju i nauk suvremenoga crkvenog učiteljstva o braku i obitelji. U dokumentu se podsjeća da nauk o nerazrješivosti ženidbe nije breme, već Božji dar i ljepota, istina utemeljena na Kristu i njegovoj svezi s Crkvom. Nigdje se ne spominje pristup Euharistiji za rastavljene i ponovo oženjene, ali se ističe da te osobe nisu isključene iz pastoralne skrbi Crkve i stoga ih se potiče da s pastirima ispituju savjest o svojoj situaciji. Razlučivanje odnosa između objavljene istine i naravnoga zakona kao objektivne norme s jedne strane i subjektivnoga stanja savjesti u pojedinim slučajevima s druge strane valja biti u skladu s naukom Crkve i u povjerenju da Bog nikome ne uskraćuje svoje milosrđe. Posebno je istaknuta potreba sustavne i ozbiljne priprave za sklapanje ženidbe, ispravnoga spolnog odgoja te promicanja odgovornoga roditeljstva prema nauku Crkvenog učiteljstva. Sinoda upozorava na teške pogibelji koje prijete obitelji, poput pobačaja i eutanazije, te poziva na zaštitu svetosti života od začeća do naravne smrti.

Biskupi su odobrili izmijenjeni Statut Caritasa Bosne i Hercegovine koji je usklađen sa Statutom Međunarodnog i Europskog Caritasa s ciljem što učinkovitijeg služenju potrebnima.

Biskupi na kraju svog zasjedanja upućuju zajedničku poslanicu svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjem narodu u povodu Godine božanskog milosrđa. Poslanica nosi naslov: „Milosrdni poput Oca“. Svaki će dijecezanski biskup donijeti konkretne odredbe za Godinu božanskog milosrđa u svojoj biskupiji. U tom povodu biskupi su odlučili upriličiti više duhovnih obnova za katoličke laike.

Biskupi su dali smjernice za osnivanje Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Donijeli su odluku da Treća korizmena nedjelja bude nedjelja međubiskupijske povezanosti i solidarnosti s posebnim naglaskom na župe u kojima je ostao mali broj vjernika. Dogovoreno je da Treći međudekanski sabor bude održan 28. travnja 2016. u Travniku.

Također je dogovoreno da Treći susret svećenika Bosne i Hercegovine bude održan, 16. lipnja 2016. u Tomislavgradu na temu božanskog milosrđa. Naglašeno je da su na ovaj susret, osim svećenika koji djeluju u Bosni i Hercegovini, također dobro došli svećenici, dijecezanski i redovnici, kao i biskupi podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u drugim biskupijama.  

Biskupi su 3. studenog 2015. slavili Svetu misu u katedrali Srca Isusova kojom je obilježena 20. obljetnica Caritasa Biskupske konferencije BiH. Misu je predvodio i održao homiliju kardinal Puljić, predsjednik Caritasa BK BiH. Biskupi su također 4. studenog slavili Euharistiju u kapelici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Misu je predvodio kardinal Puljić, a propovijedao mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, navodi KTA. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije