GMO proizvodi

Upotrebu genetičkog inženjerstva u proizvodnji hrane ne želi 70% građana

17.10.2016.
u 09:00

Prema zakonodavstvu, u BiH je zabranjeno i ne smiju se uzgajati usjevi s genetički modificiranim organizmima (GMO). Također, ne postoji ni jedna dozvola za GMO u hrani. Ipak, u BiH trenutačno nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da na policama trgovina nije zastupljena genetički modificirana hrana, piše Večernji list BiH.

Protiv GMO hrane

I istraživanje koje je organizirala Agencija za sigurnost hrane BiH, u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz projekt “GMO-free kvalitetna soja iz Dunavske regije, pokazalo je kako je većina bh. potrošača protiv upotrebe GMO-a. - Sedamdeset posto od 1000 bh. potrošača koji su ispitani protiv je upotrebe genetičkog inženjerstva u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Rezultati istraživanja prezentirani su na 3. informativnom događaju o relevantnosti i trenutačnoj situaciji u vezi s GMO u BiH održanom u Sarajevu.

Spremni i skuplje platiti

Rezultati istraživanja pokazuju i da je oko 90% ispitanika spremno platiti više za hranu koja nije genetički modificirana, a većina vjeruje da hrana proizvedena u BiH nije genetički modificirana. Istraživanje pokazuje nisku razinu informiranosti i znanja o GMO. Cilj manifestacije je podizanje svijesti o trenutačnoj situaciji o GMO proizvodima u BiH, uključujući i novu vezanu uz uvoz, predstaviti rezultate nedavnog istraživanja o percepciji potrošača koja se odnose na GMO i hranu za životinje, te promovirati uvođenja označavanja GMO hrane u BiH i značaj označavanja kao mogućnost izbora potrošača.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije