Zrakoplovne kompanije povećale su cijene goriva za pet do deset posto i cijene se mijenjaju gotovo na dnevnoj razini,

Uplaćeno ljetovanje moraju nadoplatiti zbog skupljeg goriva

21.05.2022.
u 16:22

Uz svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica, usluga, režija, tek rijetki će si moći, kako stvari stoje, priuštiti odmor na nekom od poznatih turističkih odredišta, piše Večernji list BiH. Prema najavama, smještaj i ostale usluge poskupjet će u gotovo svim turističkim zemljama - od Hrvatske, preko Turske, Grčke, Egipta…

Turistički aranžmani
 

Oni kojima novac nije problem odavno su krenuli s rezervacijama smještaja, kako zbog pretjerane potražnje ne bi ostali bez ljetovanja na omiljenom turističkom odredištu. Svi turistički aranžmani za ljetovanje ove godine skuplji su zbog inflacije dok se za već uplaćene aranžmane čarter-letovima za Egipat i Tursku mora doplatiti 20 eura po osobi zbog poskupljenja goriva. Kako je kazao Zoran Preradović iz jedne turističke agencije u Banjoj Luci, aranžmani su skuplji uglavnom za 10% za Crnu Goru i Egipat, kao i za Hrvatsku, koja svake godine poskupljuje desetak posto. Turska je ostala s istim cijenama, ali je prijevoz poskupio zbog skoka cijena goriva. - Zrakoplovne kompanije povećale su cijene goriva za pet do deset posto i cijene se mijenjaju gotovo na dnevnoj razini, ali nitko nije povećao iznad 10%. Što se tiče čarter-letova za Egipat i Tursku, u međuvremenu je došlo do poskupljenja 20 eura po osobi zbog rasta cijena goriva. Zadržali su to pravo jer se cijene nafte stalno mijenjaju - rekao je Preradović za RTRS. Bez obzira na poskupljenja, kako navodi, građani ne odustaju od ljetovanja. - Zbog pandemije, mnogi nisu putovali dvije godine i sada su to jedva dočekali - ocjenjuje on. Ove godine se, po njegovim riječima, najviše traže aranžmani za ljetovanje u Egiptu i Grčkoj, koja je konačno ukinula Covid ograničenja. Za Hrvatsku je, navodi, potražnja također standardno velika jer je najbliže odredište. Preradović objašnjava da su turistički radnici na početku ratnog sukoba u Ukrajini vjerovali kako će ljetovanje ove godine biti jeftinije, a uvjerenje su zasnovali na činjenici da u Turskoj ljetuje oko četiri milijuna turista iz Rusije te da su Rusi i Ukrajinci u Crnoj Gori prošle godine ostvarili oko 20% noćenja. - Međutim, zbog poskupljenja goriva i hrane, odnosno nabavnih cijena, ugostitelji nisu bili u mogućnosti smanjiti cijene usluga - tvrdi Preradović.

Cijene smještaja
 

Nova turistička sezona sa sobom će donijeti veće cijene i u Hrvatskoj. Uz rast cijena smještaja, u ovoj zemlji očekuju se skuplja hrana, piće, ugostiteljske usluge… Ništa bolja situacija nije ni u Crnoj Gori, gdje će kretanja na svjetskom tržištu također utjecati na formiranje cijena i usluga tijekom ljetnih mjeseci. Protekle dvije godine cijene na hrvatskom primorju zabilježile su minimalan rast zahvaljujući pandemiji. Međutim, s prihvatljivim troškovima u tamošnjim ljetovalištima je gotovo, najavljuju. Kako kažu, ovoga ljeta boravak u hotelima na hrvatskoj obali u jeku sezone bit će skuplji za 50%. - Analize pokazuju da je smještaj u jadranskim kampovima i hotelima već zabilježio rast cijena od 20 do 25%, u odnosu na prošlu godinu, a zbog značajno povećane potražnje i dobrog tempa rezervacija za glavnu sezonu, cijene će u iznimnim slučajevima porasti i do 50% - potvrđuje Sanja Čizmar iz "Konferencije 505". Rastuća inflacija i porast gotovo svih ulaznih troškova, od hrane do troškova energije i rada, nisu ostavljali domaćinima mnogo manevarskog prostora, piše vecernji.hr. Rizici su općenito veći u objektima sa složenijom uslugom, posebno kada je uključena hrana, pa su korekcije oštrije u hotelima nego u obiteljskom smještaju. - Poskupljenja su najveća u onim objektima koji u protekle dvije godine nisu digli cijene, a u obiteljskom smještaju često ne prelaze 10%. Na sreću, imamo ponudu za svaki džep, od premium i standardne do niskobudžetne ponude - kaže Nedo Pinezić, konzultant specijaliziran za obiteljski smještaj, koji podsjeća na to da cijene sve više rastu kako se bliži glavni dio sezone. Cijene su trenutačno niže za oko 30%, nego što će biti od srpnja, a u središtu dva-tri ljetna tjedna vjerojatno ćemo biti svjedoci dodatnih poskupljenja. Noćenje u apartmanu s 3 zvjezdice, koje je ranije koštalo 80 eura, sada će biti 110 do 130 eura, a u "špici" vjerojatno i više od toga. Na dijelovima se može, naravno, proći i povoljnije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?