MOSTAR

Upisali se u povijest novinarstva Hrvata u BiH

tomic
Foto: Zoran Grizelj
07.02.2014.
u 09:36

Tomić: Ovaj ću primjerak usporediti s 1850. kada je Ivan Frano Jukić izdao prvi časopis na hrvatskom jeziku, list Hrvata u BiH koji se zvao “Bosanski prijatelj”

Jučer je bio povijesni dan za studente novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru gdje je upriličena promocija prvog broja Studentskog lista – priloga koji je jučer izašao u bh. izdanju Večernjeg lista.

Tom prigodom dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić je izrazio zadovoljstvo što su studenti pokazali da imaju kapacitet kada je u riječ o suvremenom novinarstvu.

Povijesni dan

“Ma kako to vama izgledalo, s punom ću odgovornošću reći da smo se danas upisali u povijest novinarstva kod Hrvata u BiH i u povijest novinarstva uopće. Naši studenti su pokazali da imaju ogroman kapacitet. Ovaj ću primjerak usporediti s 1850. godinom kada je Ivan Frano Jukić izdao prvi časopis na hrvatskom jeziku, časopis Hrvata u BiH koji se zvao ‘Bosanski prijatelj’.

Predavao sam na mnogim sveučilištima, ovo nema nitko u regiji. Kakav Zagreb i Ljubljana, ovo imamo samo mi. Genijalaca ima i u Mostaru jednako kao i u New Yorku”, istaknuo je Tomić.

Naveo je kako postoji ideja o osnivanju muzeja novinarstva na Filozofskom fakultetu, što je, kako je kazao, podržala i rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić.

“Budite sigurni da to neće biti samo ideja, već da ćemo to realizirati”, kazao je Tomić dodavši kako je u tijeku i realizacija stvaranja sveučilišnog medijskog centra. Naime, za mjesec dana trebao bi s radom započeti portal i radijska postaja.

O sadržaju Studentskog lista govorila je studentica Irena Mrnjavac koja je istaknula kako je trebalo dosta vremena i truda da Studentski list ugleda “svjetlo dana”. Mrnjavac je kazala kako će list izlaziti jednom mjesečno kao prilog u Večernjem listu.

Dugi i teški rad

“Ovako sve izgleda malo, tek osam stranica, ali mi smo zaista dugo i teško radili na njemu. Iskreno, jedva čekamo sljedeći broj, za što će se pobrinuti naša ekipa na čelu s Miroslavom Vasiljem”, rekla je Mrnjavac.

Prilog broji 8 stranica, a središnja tema je međunarodna razmjena. U Studentskom listu, između ostalog, nalazi se intervju s dekanom Filozofskog fakulteta Zoranom Tomićem, reportaža o Firenci, kao i sportske teme.

Na prilogu su radili studenti pete godine novinarstva.

Inače, početkom prosinca Filozofski fakultet i Večernji list potpisali su ugovor o obavljanju studentske prakse, izradi mjesečnog priloga i korištenju podataka istraživačkog novinarstva. “Ovo je samo početak jednog novog projekta medijskoga centra”, tvrdi dekan Zoran Tomić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije