Česta pojava

Upala sinusa: Uzrok, simptomi i kako se ovaj problem najbolje tretira?

17.08.2022.
u 07:49

Upala sinusa (sinusitis) je vrlo česta pojava, a može stvoriti razne probleme. Do nje dolazi, kako i samo ime kaže, kada se upali sluznica koja vlaži nos i sinuse te koja onda postaje otečena, a blokira se dolazak zraka i drenaža kroz nosni prolaz.

 

Upala je česta nakon preboljene prehlade ili gripe, kao i kod osoba koje imaju alergije. Tretira se kućnom medicinom i mirovanjem, a kod bakterijske upale sinusa može biti potreban antibiotik.

Kako prepoznati upalu sinusa?

Postoje određeni znakovi koji upućuju na to da imate upalu sinusa, a to su:

– smanjen osjet mirisa

povišena temperatura

– curenje nosa ili zaštopan nos

– bol i neugoda u sinusima

– glavobolja

– slabost

– osjetljivost očiju

– mokri kašalj

– loš zadah

Sinusi se nastavljaju na nos te se nalaze između očiju i prije čela pa se i sami simptomi odražavaju na taj dio tijela. Upalu sinusa može dobiti svatko, svih dobnih skupina. Ipak, češća je kod osoba koje inače imaju problema s disanjem ili devijaciju septuma, kao i kod onih koji imaju oslabljeni imunološki sustav.

Kod djece može biti teže prepoznati ovu bolest jer se lako može zamijeniti s nekim drugim stanjem, kao što je upala grla. Ipak, na upalu sinusa će upućivati curenje iz nosa, disanje na usta, žuta ili zelena sluz iz nosa i visoka temperatura.

Što uzrokuje upalu sinusa?

Ovu upalu uzrokuju bakterijske, virusne ili gljivične infekcije. U našem nosu se nalazi mnogo bakterija koje većinom nisu opasne. Tek kada dolazi do zatvaranja puteva u sinusima, bakterije ne mogu proći dalje te se lako razmnožavaju i nastaje infekcija te potom i upala. Upalu sinusa najčešće izazivaju virusne infekcije.

Vrste upale sinusa

Postoji više vrsta sinusitisa, ovisno o njegovom trajanju i uzroku.

1. Akutna upala sinusa

Upala je akutna kada traje kratko, do četiri tjedna, a uzrokuju je virusi ili alergije. Počinje prehladom, a simptomi se onda pretvaraju u upalu sinusa. Ako simptomi traju dulje od navedenog vremena, treba posjetiti liječnika jer se u tom slučaju može raditi o bakterijskoj upali te će biti potreban antibiotik.

2. Subakutna upala sinusa i ponavljajuća akutna upala sinusa

Subakutna upala se javlja u sezoni alergija, a simptomi traju do tri mjeseca. Ponavljajući akutni sinusitis je upala koja se kroz godinu dana ponavlja nekoliko puta.

3. Kronična upala sinusa

Kronična upala sinusa traje dulje od 12 tjedana, čak i do godinu dana bez prestanka, a simptomi su puno blaži nego kod akutnih upala te ga uzrokuju bakterije. Kako bi se otkrio uzrok potreban je pregled kod otorinolaringologa te rađenje dodatnih pretraga kao što je CT.

Kako se dijagnosticira upala sinusa?

Kod pojave simptoma koji traju dulje vremena i ne prolaze ili kada je tjelesna temperatura povišena nekoliko dana, potrebno je posjetiti liječnika. Najčešće će liječnik po simptomima, po pregledu i gledanju nosa svjetiljkom prepoznati kako se radi o ovoj bolesti, dok će u nekim slučajevima trebati napraviti dodatne pretrage kao što su bris nosa, CT nosa, rendgenska snimka.

Kako se tretira upala sinusa?

Iako neugodna, upala sinusa najčešće prolazi sama od sebe. Kako bi se olakšali simptomi može pomoći kapanje kapljica za nos ili fiziološke otopine, korištenje tuša za nos, redovito puhanje nosa kako se sluz ne bi slijevala u grlo. Jednako tako važno je često odmaranje, uzimanje puno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije, uzimanje lijekova kod visoke temperature. Pomoći mogu i topli ili hladni oblozi koji se stavljaju na područje sinusa, oči, nosa ili čela.

Ako ste pušač, smanjite pušenje i izbjegavajte dim cigarete jer ovo može samo pogoršati simptome. Ako imate ovlaživač zraka u prostoriji upalite ga, kako zrak ne bi bio presuh.

U situacijama kada se simptomi ne povlače nekoliko tjedana i kada se drugim pretragama otkrije da se radi o bakterijskoj upali sinusa, liječnik će prepisati određeni antibiotik koji se pije oko deset dana. Kod kronične upale sinusa koja ne reagira na antibiotike može biti potrebna i operacija.

Zaključak

Upala sinusa se najčešće javlja kao posljedica prehlade ili gripe. Do nje dolazi kada je sluznica nosa začepljena i nema protoka zraka, a može se pojaviti niz simptoma kao što su začepljeni nos ili curenje iz nosa, glavobolja, umor, oslabljen osjet njuha. Postoji više vrsta upale sinusa koje se većinom tretiraju kućnom medicinom, a ako bolest ne prolazi dulje od par tjedana, treba posjetiti liječnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?