Korisni savjeti

Upala sinusa je česta u zimskim danima, evo kako se liječiti

10.11.2020.
u 13:28

Paranazalni sinusi su šupljine u kostima glave, koje su nastale zbog uspravljanja Homo sapiensa tijekom evolucije i njegovog uspravnog hoda. Te šupljine ispunjene su zrakom i obložene respiratornom sluznicom, istom kao u nosu i plućima, prenosi Avaz.ba.

Grlo i ždrijelo

Sinusi, zbog obloženosti respiratornom sluznicom, imaju uglavnom respiratornu funkciju. Sadržaj sinusa se kroz otvore sinusa u nosu cijedi i drenira prema vani ili prema grlu i ždrijelu. Kod upale dolazi do oticanja sinusne sluznice, a može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična.  

Najčešći simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, a kod jačih upala povišena temperatura. Ako ima gnojnog sekreta, to govori da se možda radi o bakterijskoj upali. Sukrvavi iscjedak iz nosa, također, govori o upali i treba detaljnije pregledati cijelu nosnu šupljinu, najbolje fiberendoskopski.

 

Vanjski podražaj

Često zbog hiperreaktivnosti nosne sluznice na vanjske podražaje, primjerice alergije, promjene temperature, dolazi do simptoma sličnih klasičnim upalama (glavobolje i pritisak).  To ne znači nužno da je stanje infektivno, već da je došlo do oticanja sluznice uz začepljenja izvodnih kanala iz sinusa prema nosu. 

To su najčešće tegobe sa sinusima i često se zamjenjuju sa klasičnim upalama i neopravdano liječe antibioticima. Uvijek je cilj terapije upale sinusa da se oni iscijede, da nema upalnog sekreta u sinusnim šupljinama, da uredno bude održano disanje kroz nos.

 

Oticanje sluznice

  • Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče

    Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče

    Foto: Ilustracija


Svaki čovjek može biti osjetljiviji na nekim dijelovima tijela na razne bolesti. Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče, time se začepljuju otvori sinusa i producirana sluz se nakuplja u sinusima. Ako se namnože bakterije kojih ima stalno u disajni sustav, može doći do bakterijske upale, a ako je nastala infekcija virusima, simptomi su slični. 

 

Pomozite sebi

  • Može vam pomoći inhalacija nosa

    Može vam pomoći inhalacija nosa

    Foto: Ilustracija


Ako ste skloni pojavi upale nosa i sinusa, nekoliko mjera može pomoći u smanjenju rizika za pojavu upale: 

1. smanjite mogućnost dobivanja respiratornih infekcija

2. izbjegavajte zadimljene prostorije i zagađen zrak

3. pripazite na vlažnost u prostorijama u kojima boravite

4. ograničite konzumiranje alkohola

Ako dobijete upalu sinusa, nekoliko mjera može pomoći u olakšavanju tegoba:

inhalacije nosa, primjena toplih obloga, obilno uzimanje tekućine te izbjegavanje konzumiranja alkohola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?