cilj 500 radnih mjesta do 2022.

Unutar zona ostvariti ulaganja od najmanje tri milijuna KM

15.12.2018.
u 16:00

Sektorski plan lokalnog ekonomskog razvoja općine Žepče urađen je na temelju socioekonomske analize, vizije razvoja i strateških ciljeva kao i analize snaga, slabosti, prilika i prijetnji u sektoru ekonomije, stoji u strategiji razvoja općine Žepče od 2018. do 2028. godine, piše Večernji list BiH.

Jačanje sustava

Analizom je utvrđeno da se gospodarski razvoj općine Žepče i dalje bazira na poslovnim inicijativama mikro, malih i srednjih poduzeća, obrta i razvoju poljoprivredne proizvodnje. U tom kontekstu, Općinski razvojni tim definirao je nekoliko fokusa gospodarskog razvoja. Jedan do njih je unaprjeđenje postojećih i uvođenje novih administrativnih usluga potencijalnim investitorima, kao i uspostavljanje mehanizma upravljanja poslovnim zonama i proširenjem istih. Istaknuta je potreba jačanja sustava pristupa lokalnog gospodarskog razvoja kroz pružanje podrške dijaspori i unapređenje suradnje te stvaranje uvjeta za veći doprinos dijaspore razvoju općine, što podrazumijeva uspostavljenje institucionalne suradnje s dijasporom kao razvojnom komponentom. Važno je i razvijati poljoprivredu kroz jačanje konkurentnosti domaćeg proizvoda, što podrazumijeva jačanje njihove tržišne pozicije kroz povećanje kvaliteta i obima poljoprivredne proizvodnje, gdje općina i razvojna agencija pružaju sustavnu podršku kroz poljoprivredne savjetodavne servise, uspostavu mreže prognoznih stanica za poljoprivredu i organiziranjem poljoprivrednog sajma. U strategiji je istaknuto i jačanje sustava cjeloživotnog obrazovanja kao važnog čimbenika podrške razvoju konkurentnosti MSP sektora.

Veći broj poduzeća

Uzimajući u obzir prethodno identificirane fokuse gospodarskog razvoja Žepča, Općinski razvojni tim definirao je i ciljeve ekonomskog razvoja. Ciljevi razvoja Žepča je da do 2022. godine razina realiziranih investicija unutar poslovnih zona iznosi najmanje 3,000.000 maraka. Planirano je da dijaspora do iste godine realizira investicije u ekonomski, društveni i okolišni razvoj općine u vrijednosti najmanje 5,000.000 maraka, otvaranje do 500 novih radnih mjesta u realnom sektoru, kao i to da je najmanje 80 posto poslodavaca zadovoljno kompetencijama novozaposlenih radnika. Ono što je, također, istaknuto kao cilj je povećanje broja mirko, malih i srednjih poduzeća na 1000 stanovnika za najmanje 10 posto u odnosu na 2016. godinu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?