Dom naroda PS BiH zatražio hitnu analiza učinka Zakona o PDV-u

UNO: Smanjenje PDV-a na dio proizvoda donosi više problema nego koristi

20.03.2022.
u 19:30

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio je 9. ožujka prijedlog zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH kojim se ukidaju trošarine na naftne prerađevine u trajanju od šest mjeseci. Na istoj sjednici Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio je i prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporeziva promet dobara i usluga te uvoz određenih namirnica. U prvi mah građani su s oduševljenjem primili ove vijesti, međutim, prema svemu sudeći, rano su se obradovali. Već 16. ožujka Dom naroda odbio je po hitnom postupku razmatrati ukidanje trošarina, dok bi odluka o promjeni stopa PDV-a trebala biti razmatrana 24. ožujka. Dio zastupnika bio je stava da se o trošarinama ne može raspravljati bez provedenih analiza i utvrđivanja hoće li to donijeti više štete nego koristi. Još prije hitne sjednice Doma naroda zatraženo je od predsjedatelja Vijeća ministara BiH, državnog i entitetskih ministara financija te ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje da dostave osvrt na izmjene koje su usvojene u Zastupničkom domu. Uprava za neizravno oporezivanje proslijedila je Parlamentu informaciju u vezi s eventualnim usvajanjem izmjene Zakona o PDV-u kojim bi se uvela diferencirana stopa. Iz Uprave ne smatraju da je sad trenutak za usvajanje jednog takvog zakona, piše Večernji list BiH.

U aktu dostavljenom Domu naroda PS BiH, do kojeg je došao klix.ba, iz Uprave za neizravno oporezivanje su naveli:

"U kontekstu svega prethodno navedenog, a budući da je UNO jedino tijelo u BiH koje je nadležno za provođenje zakonskih propisa o neizravnom oporezivanju i politike koju utvrdi Vijeće ministara BiH na prijedlog Upravnog odbora UNO, kao i za naplatu i raspodjelu prihoda od neizravnih poreza na teritoriju BiH, ovim putem Vas obavještavamo da će UNO u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima provoditi svaki propis koji se donese i stupi na snagu, ali smo mišljenja da će usvajanje dopuna zakona u navedenom obliku (tj. uvođenje diferencirane stope PDV-a) izazvati poteškoće u njegovom provođenju. Značajno će ugroziti poslovne procese u UNO i narušiti neutralnost PDV-a, promatrano s aspekta jedinstvenog računa UNO, te smatramo da se ne može dati pozitivno mišljenje u pogledu njegovog usvajanja te da se treba voditi principom opreznosti kada je riječ o prihodima od PDV-a, koji imaju najveći udio u strukturi prihoda od neizravnih poreza", obrazloženo je.

Ako i dođe do usvajanja prijedloga zakona o dopunama Zakona o PDV-u, bit će potrebno prilagoditi informacijski sustav u UNO, za što su nužni vrijeme i značajna financijska sredstva.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje navode kako smatraju da prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, bez detaljnih analiziranja, nije primjeren trenutku u kojem se nalazimo, prije svega zbog tog što bi dopuna zakona na ovakav način mogla prouzrokovati nesagledive posljedice za sve razine vlasti u BiH. Iz UNO napominju da je potrebno značajno vrijeme da bi se donijeli podzakonski akti (pravilnik o primjeni Zakona o PDV-u), kojim bi se jasno definirali proizvodi koji će biti oporezivani različitim stopama, a zatim i novi obrazac PDV prijave s pripadajućom uputom o popunjavanju PDV prijave te u skladu s tim izvršeno usklađivanje poreznog informacijskog podsustav UNO za čiji razvoj je potrebno i vrijeme i dodatna financijska sredstva. Također, ističu da će u slučaju konačnog usvajanja predloženih dopuna sasvim izvjesno doći do značajnog rasta troškova nužnih za funkcioniranje porezne administracije, a također i troškova s kojim će se susresti obveznici PDV-a (vođenje poslovnih knjiga, ažuriranje i prilagođavanje softvera za vođenje poslovnih knjiga i podnošenje PDV prijave, fiskalnih uređaja - blagajni i sl.). Ističu i da usvojeni prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u nije usklađen s direktivom Europske unije 2006/112/EZ od 28. studenoga 2006., prije svega zbog toga što navedena direktiva državama određuje da primjenjuju jednu standardnu stopu PDV-a i da mogu primijeniti jednu ili dvije snižene stope PDV-a, odnosno da viša stopa PDV-a nije određena kao mogućnost navedenom direktivom, pa stoga nije u primjeni ni u jednoj državi. Spomenimo da je prijedlogom zakona predviđeno da se određena luksuzna roba oporeziva po stopi od 22%.


 

Ključne riječi
PDV

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?