Prinudna naplata PDV-a

UNO BiH upisao hipoteku na imovinu Robnih rezervi RS-a

08.06.2017.
u 10:00

Dok se čeka odluka Okružnoga gospodarskog suda o pokretanju stečaja u Robnim rezervama, UNO BiH krenuo je u prinudnu naplatu, i to svojih 9,5 milijuna KM, piše Večernji list BiH. Pljenidbom s transakcijskih računa dužnika i prodajom vrijednosnih papira, do sada je Uprava naplatila 515.000 KM. Na red je došla imovina, čiju su vrijednost revizori procijenili na 16,8 milijuna KM. Uprava je upisala hipoteke na nekretninama Robnih rezervi površine veće od šest hektara.

Prvenstvo naplate

Osim zemljišta Robnih rezervi u banjolučkom naselju Vrbanja, UNO BiH hipoteku je stavio i na parcele u Rogatici, na pet parcela u Modriči, na 53 parcele u Brezičanima kod Prijedora i jednu u Prijedoru, doznaje ATV. Zabranu otuđenja stavila je i na pokretnu imovinu. Dio svojih potraživanja UNO BiH naplatit će od prodaje triju automobila i traktora. “U Banjoj Luci izvršili smo uknjižbu zakonske hipoteke na određenu nepokretnu imovinu. Tu je riječ o šest katastarskih čestica gdje smo stavili na neki način zabranu raspolaganja kada je u pitanju ta imovina”, kazao je za ATV Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH. To UNO-u daje prvenstvo naplate potraživanja. Naplatu svojih potraživanja, šest plaća i doprinosa, očekuju i radnici Robnih rezervi. Njima nije isplaćena plaća od studenog, a doprinosi od kolovoza 2016.

U vrhu dužnika PDV-a

Robne rezerve trebaju prve priskočiti u pomoć stanovništvu i državi u slučaju velikih prirodnih nepogoda, ekoloških katastrofa, ratnog stanja. Što se nalazi u skladištima Robnih rezervi RS-a, sa sigurnošću nitko ne zna. Ovih dana čak ni nadležni, direktor Robnih rezervi, resorni ministar i premijerka nisu željeli licitirati s količinom i vrstom sredstava koja se nalaze u skladištima. Stečaj Robnih rezervi RS-a epilog je nemogućnosti isplate dugovanja od kojih je samo onaj za PDV prema Upravi za neizravno oporezivanje BiH na kraju 2016. prešao iznos 9,4 mil. KM, čime se to javno poduzeće našlo u samom vrhu najvećih dužnika PDV-a na razini BiH. To je bio i povod da Tužiteljstvo BiH od direktora Robnih rezervi RS-a zatraži obrazloženje zbog čega je porezni dug toliki. Da Robnim rezervama prijeti stečaj, upozorili su koncem prošle godine i iz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Revizori su, nakon što su kontrolirali financijsko poslovanje Robnih rezervi, naveli da je poslovanje poduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj. Robne rezerve su od revizora za 2015. dobile negativno mišljenje, nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,82 mil. KM, dok su potraživanja od Ministarstva financija RS-a na osnovi isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u većem iznosu za 965.422 KM. Revizori su naglasili i da je uprava Robnih rezervi navela niz čimbenika koji upućuju da je neizvjesna mogućnost da poduzeće nastavi stabilno poslovanje, a dugovanja su se nastavila gomilati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije