podsjetnik poreznim obveznicima

UNO BiH: Neophodno izvršiti popis zaliha cigareta

cigarete
31.12.2019.
u 13:13

Iz Uprave za neizravno oporezivanje podsjećaju sve porezne obveznike i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje u Bosni i Hercegovini na obvezu postupanja u skladu s Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarine na duhan za pušenje za 2020. godinu.

Naime, sve osobe u BiH koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužne su popisati zalihe 1. siječnja 2020. godine, a prije njihovog prometovanja nakon 31. prosinca 2019. godine, i na popisima obračunati razliku trošarine za uplatu.

Popisi se moraju dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za neizravno oporezivanje do 7. siječnja 2020. godine. 

Osim cigareta i duhana za pušenje, porezni obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) trošarinskih markica za označavanje cigareta i duhana za pušenje, koje su preuzete u Upravi za neizravno oporezivanje a nisu iskorištene za obilježavanje ovih trošarinskih proizvoda do kraja 2019. godine, obračunati razliku trošarine za uplatu, te i ove popise dostaviti u Upravu za neizravno oporezivanje do 7. siječnja 2020. godine.

Do 17. siječnja mora se izvršiti uplata razlike trošarine na popisane zalihe.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Iz UNO podsjećaju kako je Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2020. godinu definirano da će se od 1. siječnja 2020. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeće trošarine: proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta; posebna (fiksna) trošarina u iznosu od 1,65 KM za pakiranje od 20 komada cigareta (nepromijenjena je u odnosu na 2019. godinu); te trošarina na duhan za pušenje u iznosu od 121,60 KM/kg.

Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 3,04 KM po kutiji cigareta ili pakiranju od 20 komada (odnosno srazmjerno broju komada u pakikranju različitom od 20 komada).

Odluka o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarina na duhan za pušenje za 2020. godinu predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH sa politikom trošarina na duhan i cigarete u Europskoj uniji, podsjećaju iz UNO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije