Predsjednik FBiH Marinko Čavara

Unitarna BiH tjera Srbe na odcjepljenje, a Hrvate na težnju trećem entitetu

22.01.2018.
u 09:00

Nakon što je najavio mogućnost raspuštanja Parlamenta, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je na sebe privukao najveću pozornost u aktualnom mandatu. Čavara je reagirao nakon što Parlament nije usvojio proračun, ali i nakon što su bošnjačke stranke najavile donošenje neustavnoga zakona kojim bi se pokušalo fingirati provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu. Dodatno je naglasak na poremećene hrvatsko-bošnjačke odnose stavila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je za vrijeme posjeta istaknula kako inzistira na jednakopravnosti triju naroda, posebice Hrvata koji to traže izmjenama Izbornog zakona.

Može li se reći kako bi ovaj posjet mogao biti početak relaksiranja hrvatsko-bošnjačkih, ali i odnosa dviju država?

- Za mene je to nastavak politike Republike Hrvatske i pozitivnog stava te želje da se u relaksirajućim odnosima rješavaju sva pitanja dviju država i naroda. Nažalost, imamo određeni broj stranaka s dominantnim bošnjačkim članstvom koje ne dočekuju pozitivno takve inicijative, nego Hrvatsku predstavljaju kao neprijatelja. Srećom, poznajem puno Bošnjaka koji ne razmišljaju na taj način i koji žele dobrosusjedske odnose, a napose dobre odnose unutar BiH s jasnim uvažavanjem konstitutivnih naroda i njihove potrebe za legitimnim predstavljanjem.

Vjerujete li u mogućnost promjene Izbornog zakona, što je bila i jedna od misija predsjednice RH Grabar-Kitarović u BiH?

- Nakon brisanja neustavnih odredbi iz Izbornog zakona po kojima se popunjavaju klubovi naroda u Domu naroda, pokazana je želja da se pomogne u rješavanju toga pitanja. Kako bi se izbori sukladno zakonu održali i proveli, potrebna je promjena Izbornog zakona. To je svima jasno, kao što je jasno da svaki susjed želi imati stabilne odnose u regiji. Hrvatska je, s druge strane, doprinijela potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma te jamči njihovu provedbu. Zato želi pomoći BiH da normalno funkcioniraju i FBiH i BiH. Ako se ima na umu kako su oba ta sporazuma mijenjana na štetu Hrvata, onda nema nikakve dvojbe da potpisnik sporazuma i jamac ima pravo reagirati. Posebno ako se zna da su ti sporazumi doveli do dogovora zaraćenih strana i njima su definirani uvjeti mira. A oni su podrazumijevali odredbe o ravnopravnosti naroda. Ta su načela značajno narušena i Hrvati su dovedeni u podređenu poziciju. Hrvati su dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava, a sve se više osjeća kako nemamo mogućnost utjecati na donošenje važnih odluka. To se pokazalo i da, primjerice, SDA, iako je dio parlamentarne većine, donosi odluke s oporbom, koje su protivne interesima Hrvata. Zato nam je potrebna izmjena Izbornog zakona, što je za mene prevažno kako bismo se vratili načelima koje smo imali u Washingtonu i Daytonu. Ako ne možemo osigurati da se mijenjaju Ustav i Izborni zakon, onda moramo tražiti rješenja na neki drugi način.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
13:05 22.01.2018.

Ovdje se ništa ne piše o deklaraciji hrvatskog naroda o politici i položaju hrvatskog naroda čiji je autor HSP u kojoj je naveden glavni krivac HDZ za postojeće stanje kao stranka koja je vladala oko 20 godina.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?