BiH godišnje troši oko 4,4 posto BDP-a na obrazovanje

UNICEF: ZHŽ po učeniku izdvaja više od 4300 KM, a Tuzlanska županija 2000

skola
ilustracija
21.01.2023.
u 17:45

Iako se to prema znanju učenika ne bi dalo zaključiti, barem kada su u pitanju rezultati PISA-inih testova, BiH u obrazovanje ulaže gotovo isto financijskih sredstava kao što je to prosjek u zemljama Europske unije.

Kako se navodi u UNICEF-ovoj publikaciji "OECD-ov i pregledi evaluacije i procjene u obrazovanju BiH", BiH je tijekom 2018. godine potrošila oko 4,4 posto svog BDP-a na obrazovanje, što je dosta i blizu prosjeku u Europskoj uniji (4,7 posto) i OECD-u (4,5 posto) te neznatno više nego u susjednim zemljama zapadnog Balkana, kao što su Albanija (3,6 posto 2017.) i Srbija (3,7 posto 2018), piše Večernji list BiH.

- Međutim, kada se promatra financiranje po samom učeniku, potrošnja u BiH znatno je niža od prosjeka Europske unije i OECD-a, osobito na razini osnovnog i nižeg srednjeg obrazovanja. - Tako je BiH 2018. godine potrošila 0,1 posto svog BDP-a na predškolski odgoj i obrazovanje, 0,6 posto na osnovno i 2,4 posto na više srednje obrazovanje u usporedbi s prosjekom OECD-a od 0,5 posto, 1,4 posto odnosno 1,9 posto - stoji u navedenoj publikaciji i istraživanju.

Dalje se navodi kako je jedan od razloga što BiH troši visok udio raspoloživih resursa na više srednje obrazovanje taj što se mnogi učenici upisuju u stručne programe, koji su često skuplji jer vlade moraju neprestano prilagođavati infrastrukturu i materijale za praktično učenje. - U isto vrijeme sveukupno financiranje na razini višeg srednjeg obrazovanja i dalje je vrlo nisko, što se odražava na kvalitetu nastave i učenja - ističe se u istraživanju. Također se objašnjava kako su prisutne značajne nejednakosti u resursima između i unutar administrativnih jedinica u BiH, koje su uglavnom posljedica toga što nadležne obrazovne vlasti moraju same prikupljati sredstva za obrazovanje.

- Primjerice, potrošnja po učeniku varira od županije do županije, krećući se od 2000 KM u Tuzlanskoj županiji do više od 4300 KM u Zapadnohercegovačkoj županiji - podaci su iz publikacije "OECD-ov i pregledi evaluacije i procjene u obrazovanju BiH". U navedenom dokumentu dalje stoji kako, sveukupno gledano, Federacija BiH troši oko 4,8 posto svog BDP-a na obrazovanje, Republika Srpska 4,4 posto, a Distrikt Brčko 18,3 posto. U određenoj mjeri te razlike odražavaju varijacije u propisima o plaćama u različitim administrativnim jedinicama, kao i troškove pružanja usluga u ruralnim područjima u odnosu na urbana.

- Izdaci za obrazovanje na razini BiH uglavnom služe za potporu aktivnostima i obrazovnim tijelima na državnoj razini, kao što su Ministarstvo civilnih poslova i APOSO. Doprinos državnog financiranja obrazovnom proračunu Federacije BiH, Republike Srpske, 10 županija i Distrikta Brčko vrlo je mali.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije