Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

UNDP donirao opremu OSBiH u vrijednosti od gotovo 400.000 KM

To je upravo ono što nam je važno i što će nam pomoći da ove godine ispunimo zahtjevan plan kada je produktivnost u pitanju, istaknuo je Jerkić
04. travnja 2016. u 12:54 0 komentara 109 prikaza
donacija

Primopredaja opreme za Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH koju je donirao Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), upriličena je danas u vojarni Rajlovac u Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Ivica Jerkić naglasio je da je oprema koju su OSBiH dobile od UNDP-a izuzetno važna te da se radi o opremi koju su OSBiH tražile i koja će služiti za poboljšanje kapaciteta i sposobnosti kada je deminiranje u pitanje, posebno kada je u pitanju nova metoda - ciljano tehničko izviđanje, prenosi Fena. 

Pojasnio je da donirana oprema uključuje prikolicu za prijevoz deminerskih mašina, alat za čišćenje vegetacije te informatičku opremu. Također, dodao je, OSBiH imaju ugovor s UNDP-om koji će servisirati i raditi defektažu sanitetskih vozila OSBiH, a planirana je i obuka sanitetskog osoblja.

- To je upravo ono što nam je važno i što će nam pomoći da ove godine ispunimo zahtjevan plan kada je produktivnost u pitanju, istaknuo je Jerkić.

Zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a Zahira Virani naglasila je da mine koje su preostale u BiH ne samo da predstavljaju prijetnju po ljudske živote, već sprečavaju i korištenje zemljišta za ekonomski i svaki drugi rast.

Naglasila je da u okviru suradnje sa, ne samo Deminerskim bataljonom već i s Ministarstvom obrane i Ministarstvom civilnih poslova BiH te brojnim donatorima, među kojima se posebno ističe Europska unija, UNDP nastavlja podržavati napore na deminiranju u BiH.  

Virani je kazala da vrijednost opreme koju UNDP danas donira iznosi  gotovo 400.000 KM te da će ova oprema pomoći Deminerskom bataljonu da nastavi s odličnim poslom koji su obavljali i do sada, dodajući da su ove aktivnosti samo jedan dio koje UNDP provodi u ovoj oblasti.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.