Neujednačena praksa

Unatoč presudi Ustavnog suda, ADS Federacije BiH ignorira potvrdu o položenom ispitu u ZHŽ

26.09.2017.
u 07:00

Iako je Ustavni sud donio odluku u korist Zapadnohercegovačke županije, Agencija za državnu službu (ADS) FBiH ne želi priznati potvrdu o položenom ispitu u toj županiji. Ministrica pravosuđa i uprave u Vladi ZHŽ-a Anita Markić u intervjuu za Večernji list osvrnula se na tu problematiku te je komentirala i nejednaku praksu u postupanju sudova u primjeni uknjižbe prava vlasništva koja se odnosi na primjenu Zakona o stvarnim pravima, ali i inicijativu o harmonizaciji zakonodavnog okvira u oblasti državne službe.

Ovih smo dana dobili informaciju kako, kad je u pitanju primjena Zakona o stvarnim pravima, postoji neujednačena praksa pravosudnih tijela Federacije prilikom njegove primjene. Kakva je sudska praksa pred sudovima Zapadnohercegovačke županije?

- Nažalost, moram kazati kako su istinite informacije o postojanju neujednačene prakse prilikom primjene Zakona o stvarnim pravima kad je u pitanju uknjižba prava vlasništva na nekretnine u državnom vlasništvu.

Možete li nam malo pobliže kazati o čemu je tu stvarno riječ?

- Naime, susrećemo se s činjenicom kako sudovi Zapadnohercegovačke županije odbacuju zahtjeve za uknjižbu prava vlasništva Županije na državno vlasništvo, a koje podnosi Županijsko pravobraniteljstvo u svojstvu zakonskog zastupnika Županije temeljem članka 361. Zakona o stvarnim pravima. Tražeći u postupku dostavljanje isprave ili odluke na kojoj se temelji zahtjev za upis u zemljišne knjige, a pri tome zanemarujući odredbe članka 342., stavka 3. Zakona o stvarnim pravima, sudovi odbacuju podnesene zahtjeve za uknjižbu prava vlasništva. Sudovi u drugim županijama, primjerice Hercegbosanskoj županiji, vrše uknjižbu temeljem zahtjeva nadležnog tijela, pri tome ne tražeći nikakve isprave ili odluke. Dakle, člankom 361. u vezi s člankom 338., stavkom 1. Zakona o stvarnim pravima nije predviđena nikakva odluka, odnosno isprava koja bi bila pravna osnova uknjižbe jer je tu riječ o pretvorbi po sili zakona i jer je riječ o zakonskim nositeljima osnovnih prava upravljanja, raspolaganja, korištenja nad društvenim nekretninama, a to je u ovom slučaju Županija.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?