Odlazak u Bruxelles

Bošnjaci ponovno pokušali "izgurati" županije iz pregovora

bevanda, zvizdic
14.12.2015.
u 07:00

Na mehanizam koordinacije čeka se gotovo četiri mjeseca jer ga nije potpisao predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić

Sljedećeg tjedna praktično će se u djelo provesti mehanizam koordinacije koji je usuglašen između ključnih političkih partnera premda su u posljednjem trenutku bošnjački predstavnici ponovno pokušali isključiti županije iz procesa, piše Večernji list BiH. Naime, za četvrtak, 17. prosinca, u Bruxellesu je predviđen sastanak na radnoj razini između izaslanstava Bosne i Hercegovine i Europske komisije na kojem će formalno započeti prethodni proces prilagođavanja za približavanje zemlje EU.

Pokušaj izigravanja

Neposredno nakon nedavnog posjeta na visokoj razini Bruxellesu i susreta s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, vodili su se još uvijek politički prijepori o sadržaju dokumenta o mehanizmu koordinacije, kao i tko treba Bosnu i Hercegovinu predstavljati u tako važnim procesima. Tako je u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića za predstojeći sastanak bila pripremljena odluka po kojoj bi u izaslanstvu BiH bilo 39 članova, premda je ranije dogovoreno kako će 51 član nazočiti prvome sastanku. Naknadnom provjerom utvrđeno je kako su bošnjački predstavnici eliminirali 11 članova, a sve pod objašnjenjem "racionalizacije izaslanstva".

Na inzistiranje ministra financija i riznice Vjekoslava Bevande da se pokaže tko je sve izbačen, utvrđeno je kako je od 12 članova, njih deset trebalo predstavljati županije. Na taj su način trebale biti zakinute županije i praktično isključene iz cijelog procesa pregovaranja i prihvaćanja europskih pravnih stečevina, što je ranije bio glavni prijepor za bošnjačke stranke. Istodobno, hrvatski predstavnici odbijali su bilo kakvu mogućnost pregovora ako se ne bude poštovala ustavna hijerarhija i nadležnost svih razina vlasti u ovome složenom procesu. Na kraju su, na Bevandino isključivo traženje, uvršteni predstavnici svih županija pa je izaslanstvo BiH povećano na 49 članova.

Na ovaj sastanak idu predstavnici svih 5 tijela koja će se sastaviti od predstavnika državne i entitetske razine te županija, a što je predviđeno dokumentom koji još uvijek nije potpisan kako bi i formalno stupio na snagu. Tijekom 2013. godine dokument identičnog sadržaja prihvatila je Vlada Republike Srpske, a nakon toga i Vlada Federacije BiH. Svoju suglasnost na dokument dalo je i Vijeće ministara, a sada se čeka na potpis predsjedatelja Zvizdića koji je u međuvremenu najavio da bi ovaj dokument trebalo tehnički prilagoditi detaljima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu.

Strahuju od kritika

Doznaje se kako se dokument pokušao dodatno prilagoditi kako bi se izbjegle kritike dijela bošnjačkih stranaka iz Sarajeva koje su snažno kritizirale ulogu županija u procesu europskih integracija. No, kada bi se takvo što napravilo, ugrozio bi se cijeli dosadašnji posao koji su napravile dvije entitetske vlade, a takvo stajalište su bošnjačkim dužnosnicima iznijeli srpski, odnosno hrvatski politički predstavnici. Koordinacijski mehanizam ima više tijela čiji je cilj između različitih razina vlasti uspostaviti procedure prenošenja, primjene i provedbe zakonodavstva EU kako bi se omogućilo zemlji govoriti jednim glasom o pitanjima vezanim uz EU. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?