Kartično plaćanje

Unatoč krizi, "peglanje" kartica ide nam sve bolje

storyeditor/2023-03-28/kartice.png
ilustracija
29.03.2023.
u 20:30

Vrijednost transakcija realiziranih karticama u BiH i inozemstvu lani je iznosila 14.103,186.627 KM

Od početka godine, od uvođenja eura, u susjednoj Hrvatskoj znatno se više plaća karticama, posebno beskontaktno u kafićima i drugim ugostiteljskim objektima jer su gosti još uvijek u nedoumici kolike bi napojnice u eurima bilo pristojno ostaviti, pa je i to razlog pribjegavanja plaćanju karticama, piše Večernji list BiH.

U gotovo svim bankama potvrđuju da imaju mnogo veći promet karticama koje izdaju nego u istom razdoblju prošle godine, a i trgovci su opremljeniji uređajima za kartično i beskontaktno plaćanje. U BiH, premda nije bilo promjene valute, u prošloj je godini znatno porasla vrijednost transakcija koje su građani realizirali karticama. Ukupna vrijednost transakcija realiziranih karticama u BiH i inozemstvu lani je iznosila 14.103,186.627 KM, priopćeno je iz Centralne banke BiH. Ovo je povećanje od gotovo 18 posto u odnosu na godinu prije.

Podaci CB BiH

Vidljivo je da BiH kao tržište ne zaostaje u pogledu evolucije potrošačkih navika u odnosu na regiju. Rast kartičnih transakcija kontinuirano se bilježi svake godine. Na kraju 2022. godine ukupan broj aktivnih kartica bio je 2,333.131 i veći je za 114.202 u odnosu na 2021. Kartice je svojim klijentima izdavala 21 banka u BiH. Ukupan broj kartičnih transakcija bio je 143,812.765 i uočava se trend rasta. - Prosječna vrijednost jedne transakcije bila je 98 KM i manja je za 6 KM u odnosu na 2021., dok je prosječni godišnji promet po jednoj kartici iznosio 6045 KM i veći je za 656 KM u odnosu na 2021. Shodno podacima, evidentan je rast prometa karticama na internetu. Postotak realiziranog prometa karticama na internetu u zemlji je iznosio 29%, a u inozemstvu 7% - naveli su iz CB BiH. Zabilježen je, kažu, i rast kartičnih transakcija na ATM-u, POS-u i internetu. Od ukupne vrijednosti kartičnih transakcija, na ATM uređajima realizirano je 70%, putem POS uređaja 27%, dok je putem interneta realizirano 3%. Realizirana vrijednost karticama u inozemstvu izdanim od domaćih banaka veća je za 33% u odnosu na godinu prije, od čega se veći udio odnosi na kupnju robe i usluga na POS uređajima (81,56%), a svega 18,44% na podizanje gotovine na ATM i POS uređajima. U odnosu na 2021., povećana je i realizirana vrijednost inozemnih kartica u bankama i trgovinama u BiH za 46,64%. U strukturi transakcija podizanje gotovine na ATM i POS uređajima sudjeluje sa 62,68%, dok je udio kupnje robe i usluga na POS uređajima 37,32%. Nastavljen je razvoj kartične infrastrukture te su na kraju godine bila instalirana 1653 ATM uređaja i 32.633 POS uređaja. Od ukupnog broja instaliranih POS uređaja, 32.047 instalirano je u trgovinama i 586 na šalterima banaka.

Nove navike

- Potrebe i očekivanja građana BiH u vezi s načinima plaćanja su evoluirali, posebno u protekle tri godine, bilo da govorimo o plaćanjima na fizičkim mjestima prodaje ili online. Potrošači su stekli i zadržali nove navike plaćanja jer su s vremenom uvidjeli koliko je praktičnije, jednostavnije i sigurnije koristiti karticu umjesto gotovine. Koliko se kartično plaćanje udomaćilo kod građana BiH, govore i rezultati posljednjeg MasterIndex istraživanja, MasterCardova istraživanja navika korisnika platnih kartica, koje je pokazalo da čak 91% ispitanika posjeduje debitnu karticu, od čega petina njih kartice koristi za plaćanja svakog dana. Njih 40% kartice koristi barem jednom tjedno - kazao je medijima Amir Trokić, direktor za poslovni razvoj i odnose s klijentima u kompaniji Mastercard za tržište BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?