umirovljeni poduzetnik

Umro Marinko Zadro iz Hercegovine, zvali su ga hrvatskim kraljem šećera

Marinko Zadro
Marko Lukunic/PIXSELL
20.12.2023.
u 18:20

Tijekom plodnog poslovnog puta obnašao je mnoge rukovodeće funkcije, a karijeru mu je obilježila industrija šećera.

Danas je u Zagrebu preminuo Marinko Zadro (83), umirovljeni poduzetnik kojega su mnogi nazivali hrvatskim kraljem šećera.

Rođen je 1941. godine u Mamićima Donjim, hercegovačkom selu u blizini Gruda. Nakon teškog djetinjstva, završava poljoprivrednu školu u Čapljini nakon čega seli u Slavoniju, na Poljoprivredno dobro Valpovo. Potom odlazi u Vojvodinu na studij te u Novom Sadu stjeće diplomu inženjera tehnologije, piše Agroklub.

Tijekom plodnog poslovnog puta obnašao je mnoge rukovodeće funkcije, a karijeru mu je obilježila industrija šećera.

Bio je direktor šećerane u Sremskoj Mitrovici, a trgovinom šećera bavi i nakon što 1987. seli u Zagreb kao direktor tvrtke Emona Commerce. Većinski vlasnik šećerane Viro iz Virovitice postaje 2002. godine, da bi kasnije, 2008. godine obitelj preuzela poslovne udjele i u Sladorani Županja.

Nakon objedinjavanja triju hrvatskih šećerana - u Virovitici, Osijeku i Županji pod krovnu Hrvatsku industriju šećera (HIŠ) 2021. godine u grupaciji odlučuju da se prerada šećerne repe nastavi isključivo u Sladorani Županja.  

Ambiciju ovog poduzetnika i obitelji Zadro oslikava i preuzimanje posrnule tvrtke Dalmacijavino 2017. godine.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije