prognoze i realnost

Umjesto oporavka, dočekali još veću krizu

04.12.2022.
u 17:08

Prognoze za BiH u 2021. govorile su da će krizu izazvati pandemija i izbori, nitko nije spominjao rat...

Tko pamti 1. siječnja 2022., sjetit će se sunčanog i lijepog dana s ugodnim, gotovo pa proljetnim temperaturama. Govorilo se tada i da će, ako se po jutru dan poznaje, godina biti itekako ugodna. Baš smo se bili oporavili i od pandemije, koronavirus je oslabio, najavljivao se užurban ekonomski rast...

Amerikanci točni
 

Međutim, nešto se iza brda valjalo cijelo vrijeme. Stratfor je napravio veliku analizu, gdje je predvidio eskalaciju tenzija na istoku Ukrajine. - Odbacuje se mogućnost da će Rusija pribjeći invaziji na Ukrajinu, ali se vjeruje da će zadržati svoje snage, infrastrukturu i opremu u blizini ukrajinskih granica kako bi vršila pritisak na Zapad i navela ga da napravi ustupke u europskim pregovorima o sigurnosti. U slučaju da pregovori o sigurnosti propadnu, Rusija će izvršiti upad u Ukrajinu i pokušati zauzeti velike dijelove Ukrajine ili izvršiti ograničeni upad i napade navođenim raketama na ukrajinsku vojsku u cilju nametanja političkog rješenja - navedeno je. Američka izvješća ispostavila su se 100 posto točnima. Oni su prije rata tvrdili da se Rusija priprema napasti Ukrajinu, a što će se reflektirati na cijeli svijet. Onda je Rusija u veljači htjela zavarati sve pa je počelo povlačenje vojske, a onda su se 24. veljače obistinile crne slutnje. Počeo je rat na europskom kontinentu, prvi u ovom stoljeću. Već u prvim danima počeli su padati parametri koji su išli u prilog gospodarskoj situaciji u svijetu. Najnovijom krizom zahvaćene su sve zemlje, među njima i BiH. Sve prognoze koje su davane o uspješnoj 2021. godini pale su u vodu. Sad se vidi koliko su neki analitičari bili preoptimistični. U jednom izvješću koje smo pronašli uopće nije bio naglasak da će problem u ovoj zemlji biti geopolitička previranja, već koronavirus i politička kriza u BiH, a ispostavilo se da smo se i lakše nego se očekivalo izvukli iz zdravstvene krize, a odmah nakon izbora otkočeni su mnogi politički procesi. I tu se vidi koliko se u BiH pojedine institucije zalijeću, umjesto da sagledaju sve parametre. - U 2022. godini očekujemo nastavak solidnog oporavka od 3,8 posto koji će biti predvođen izvozno orijentiranom industrijom, snažnim impulsom u sferi maloprodaje vođenim oporavkom privatne potrošnje i investicija te pozitivnim kretanjima građevinskog sektora. Najveći rizici po navedenom scenariju su pogoršanje COVID-19 krize širenjem omikron soja te posljednja događanja vezana uz najdublju političku krizu nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Očekujemo i dalje ubrzanu razinu inflacije u prvoj polovini godine, nakon čega slijedi stabilizacija i razina inflacije od 2,2 posto - navedeno je u jednom od izvješća. Ali ta okolnost na koju, očito, nitko od domaćih analitičara nije ozbiljno računao, promijenila je parametre. Primjerice, ta inflacija koja se trebala stabilizirati u rujnu ove godine je u usporedbi s rujnom prošle godine bila čak 17,3 posto. Hrana je u rujnu ove godine u odnosu na prošlogodišnji bila skuplja za čak 26,2 posto.

Spustiti loptu na zemlju
 

I ove godine pojedini analitičari počeli su davati (pre)optimistične prognoze za 2023., stoga je bolje odmah spustiti loptu na zemlju. Da će nam krenuti nabolje, možemo očekivati ako se smiri situacija s ratom i ako se ne budu događale stvari kao u Kini, iz koje dolazi velik dio proizvoda, poput zatvaranja i želje da se pandemija potpuno iskorijeni, a što je praktički nemoguće. Patit će samo gospodarstvo, kako njihovo tako i svako drugo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?