presude za "švicarce"

Umjesto obeštećenja, korisnicima “švicaraca” u BiH plijene nekretnine

08.04.2019.
u 18:00

Vrhovni kasacijski sud (VKS) Srbije zauzeo je prije nekoliko dana stav kako je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švicarskim francima, pod uvjetom da banka, izdavač kredita nije dostavila dokaz kako se ona zadužila baš u toj valuti za plasman odobrenih sredstava, piše Večernji list BiH.

Slijedom toga, VKS Srbije sugerira kao privremenu mjeru zabranu aktiviranja hipoteke. Predsjednik VKS-a Srbije Dragomir Milojević izjavio je kako će stav koji je usvojen obvezati suce Vrhovnoga kasacijskog suda da će nižestupanjski sudovi moći donositi i suprotne odluke, ali će postupanjem po reviziji slučajevi na kraju ipak doći u VKS.

Kuda ide BiH

Paralelno s ovom odlukom Suda u Srbiji, i Vrhovni sud susjedne Republike Hrvatske konačno je donio odluku koju je čekalo oko 55.000 dužnika s konvertiranim kreditima u švicarskom franku. Naime, prema ovoj odluci, čak i oni dužnici banaka koji su konvertirali svoje kredite u neku drugu valutu (primjerice euro) mogu tužiti banke zbog, kako se navodi u priopćenju odluke, “ništavnih ugovornih odredbi”. U obrazloženju svoje odluke Sud navodi: “Sama činjenica da je provedena konverzija, odnosno da su stranke sklopile dodatak ugovoru o kreditu na temelju zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditu, ne znači kako je korisnica kredita izgubila pravni interes za utvrđivanjem kako su pojedine odredbe ugovora o kreditu ništetne”, bez obzira na to što su se one izmijenile u pogledu valutne klauzule. Ako se postupi po navedenoj presudi, onda je sasvim izvjesno kako bi u Hrvatskoj odštete mogle dosegnuti i milijardu kuna.

Kakve će se sve to odraziti na situaciju s kreditima u švicarskim francima u BiH, ostaje nam za vidjeti, s obzirom na to da se i u našoj zemlji vodi neizvjesna pravna bitka oko ovog problema.

Kako nam je kazao gospodin Kemal Duraković iz Udruge korisnika kredita u švicarskim francima “Švicarac”, trenutačno je stanje takvo da su članovi ove udruge suočeni s masovnim oduzimanjem nekretnina i prodaji od banaka. Napominje da je vrijeme koje je potrebno od presude u slučaju tužbi banaka pa do realizacije prodaje nekretnina maksimalno od 5 do 6 mjeseci, pri čemu se članovi ove udruge dive ažurnosti i brzini sudova kad je riječ o presudama u korist banaka. Međutim, kako kaže Duraković, u slučaju presuda u korist članova udruge, nije takav slučaj.

“Na Županijskom sudu u Mostaru tri vijeća i devet sudaca donijelo je tri presude, i to o nezakonitoj naplati kamata i tečajnih razlika. Te presude donesene su 6., 7. i 8. ožujka 2018. godine, a onda kao da je pukla bomba i sve se promijenilo. Netko je uzeo stvar u svoje ruke i sve je stopirano”, kazao je Duraković. Za to vrijeme pojedini članovi svakodnevno ostaju bez svoje imovine i završavaju na ulici, što je paradoks.

Napomenuo je i to kako je u cijelom razdoblju ove pravne borbe 31 osoba u BiH izvršila samoubojstvo zbog problema i bezizlazne situacije u koju su zapali zbog sporne kreditne klauzule u švicarskom franku.

“Tome svakako treba pribrojati iznenadne smrti od moždanih i srčanih udara, niz smrtonosnih bolesti kojima su izloženi korisnici ovih kredita, kao i probleme u obitelji, depresiju i probleme na radnom mjestu kojima su bili izloženi svi oni koji su uzeli sporne kredite”, kaže Duraković.

Spremaju se prosvjedi

Suočene s prodajom nekretnina, u koje su uložile sav svoj novac i životni radni vijek, mnoge obitelji ili napuštaju BiH ili odlaze u podstanare živeći od danas do sutra.

“Spremamo se kao udruga izaći pred Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ako je potrebno, blokirat ćemo suce kako ne bi mogli izaći iz Suda dok se stvari napokon ne pokrenu s mrtve točke. Nekoliko europskih sudova donijelo je presude u korist korisnika kredita, poput, recimo, suda u Mađarskoj i one se izvršavaju po redovitoj proceduri. Ako BiH kao država želi pristupiti euroatlantskim integracijama, neminovno je da će se morati suočiti s ovim problemom i postupiti prema preporukama i odlukama drugih europskih sudova”, izjavio je Duraković.

Ipak, odluke sudova u Srbiji i Hrvatskoj ulijevaju nadu i mnogim članovima Udruge korisnika kredita u švicarskim francima “Švicarac” koji su trenutačno u vrlo nezavidnoj poziciji ostavljeni na pravnoj vjetrometini upitnih sudskih rješenja, sporosti sudova i nemilosrdne stvarnosti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?