Kreatori nove državne vlasti danas finaliziraju dogovor

Umjesto novogodišnje čestitke, potvrda novog Vijeća ministara BiH

15.12.2022.
u 12:50

Iako SDA nastoji opstruirati uspostavu državne vlasti, čini se kako ovaj proces polako ulazi u završnu fazu

Stranke koje su dogovorile suradnju na uspostavi državne vlasti danas bi u Sarajevu trebale precizirati program rada te detalje uspostave Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uključujući raspodjelu pozicija u tom tijelu, piše Večernji list BiH.

Dobar signal za BiH

Ovom sastanku prethodili su pojedinačni razgovori HDZ-a i "osmorke", "osmorke" i SNSD-a te konačno HDZ-a i SNSD-a. Ako je suditi prema onome što je priopćeno javnosti nakon svih tih sastanaka, uspostava državne vlasti trebala bi ići brzo i lako, čemu u prilog ide i ekspresno imenovanje Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ishod današnjeg sastanka treba pričekati, ali očito je kako imenovanje Borjane Krišto iz HDZ-a BiH za mandatarku, odnosno predsjedateljicu Vijeća ministara nije upitno te da bi se procedura vezana uz to imenovanje trebala obaviti prije Božića.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Marinko Čavara očekuje da Zastupnički dom sazove sjednicu na kojoj će se potvrditi imenovanje Krišto čim Predsjedništvo BiH obavi svoj dio posla.

- S obzirom na rokove koji su definirani Ustavom, zakonom i poslovnikom, vjerujem da će Predsjedništvo BiH 21. prosinca izabrati predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, koja je prijedlog HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Svi partneri s kojima smo dogovorili parlamentarnu većinu na razini BiH i svim drugim razinama rekli su da će je podržati - naveo je Čavara, dodajući kako bi do tada trebale biti okončane i provjere kandidatkinje za koje su, u okviru svojih ovlasti, zaduženi Središnje izborno povjerenstvo BiH i SIPA. Već jučer je SIP objavio da je okončana provjera, a ovih dana se ista informacija očekuje i iz SIPA-e.

Predsjedništvo BiH bi glasovima Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića trebalo izabrati Krišto kao predsjedateljicu Vijeća ministara. Treći član Željko Komšić će najvjerojatnije biti protiv, ali njegov glas neće utjecati na samo imenovanje. Ako se stvari budu ovako odvijale, najvjerojatnije 22. prosinca mogla bi biti održana izvanredna sjednica Zastupničkog doma i potvrđeno to imenovanje.

Tada počinju teći rokovi koji su planirani za Vijeće ministara BiH, pa bi u slučaju političkog dogovora odmah nakon Nove godine moglo biti imenovano novo Vijeće ministara BiH. Bio bi to itekako dobar signal ne samo domaćoj javnosti nego i međunarodnim partnerima te prijateljima BiH. Ako danas dogovore raspodjelu resora, HDZ BiH, "osmorka" i SNSD napravit će veliki iskorak u najbržem imenovanju Vijeća ministara do sada. Čak bi i imena kandidata za ministarske i doministarske pozicije mogla biti poznata. Neke strane u pregovorima su već odredile svoje kandidate, ali, naravno, prvo je potrebno rasporediti pozicije kako bi se znalo tko daje kandidata za koju poziciju.

Ključni projekti

Čelnik HDZ-a Dragan Čović je nakon nedavnog sastanka s izaslanstvom SNSD-a u Banjoj Luci izjavio kako bi priča o uspostavi državne vlasti trebala biti okončana upravo danas u Sarajevu.

- Mislim da će biti potpisan i jedan dokument na tragu želja da do kraja godine usmjerimo pozornost na ključne projekte koji su vitalni kako za RS tako i za cijeli prostor i mislim da tu neće biti problema - rekao je Čović

On je izrazio zadovoljstvo što postoji razumijevanje o svim stvarima, a jedna od njih je i potreba popune kadrovskog vakuuma koji je nastao u brojnim državnim institucijama zbog isteka mandata dosadašnjim rukovoditeljima.

- Ono što je problem, to ostavimo sa strane, tako da nam to ne odvlači pozornost. Želimo da sve kadriranje, koje već dulje stoji u Vijeću ministara, završimo tako da, kome je istekao mandat u pojedinim agencijama i institucijama na razini BiH, imenujemo vršitelja dužnosti i pokrenemo procedure natječaja - rekao je Čović. Iako SDA nastoji opstruirati uspostavu državne vlasti u trokutu HDZ - SNSD - "osmorka", čini se kako ovaj proces polako ulazi u završnu fazu. Za uspostavu vlasti na federalnoj razini očito će trebati nešto više vremena jer je SDA, kako tvrdi, osigurao "kontrolni paket" od 13 izaslanika u bošnjačkom Klubu Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije