Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Umjesto dobrovoljnog, u FBiH se uvodi tzv. pretpostavljeni pristanak na doniranje organa

08. studenoga 2017. u 20:00 0 komentara 234 prikaza

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak će održati izvanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu će se, uz ostalo, naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, piše Večernji list BiH. Najvažnija novost predloženih izmjena i dopuna je tzv. pretpostavljeni umjesto dosadašnjeg dobrovoljnog pristanka na donaciju organa i tkiva u svrhu liječenja nakon smrti, uz pristanak obitelji preminuloga.

Prilika za novi život

Pretpostavljeni bi pristanak, smatraju u Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, trebao povećati broj transplantacija i tako osigurati šansu za novi život za više od dvije tisuće bubrežnih bolesnika u FBiH ovisnih o mukotrpnim dijalizama koje, iako zamišljene kao prijelazno rješenje, za neke od bolesnika traju po 10 i više godina uništavajući im zdravlje, ali i šansu za transplantaciju. Podsjećamo, dijalizirani pacijenti posljednjih su mjeseci na različite načine upozoravali na važnost donošenja ovoga zakona te su se, pored brojnih prosvjeda, mnogi od njih odlučili i na drastičan potez, isključenje s dijalize koje znači sigurnu smrt. Svjesni važnosti predloženog zakonskog rješenja koje je Vlada FBiH utvrdila prije nepunih mjesec dana, rukovodstvo Doma naroda odlučilo ga je staviti na dnevni red prve sjednice koju su zakazali nakon što je Vlada uputila spomenuti zakon u Parlament. Upravo to im je i obećala predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara prilikom susreta s predsjednikom Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislavom Žuljevićem. “Zakoni koji su od životnog značaja za pojedine kategorije ljudi uvijek će imati prednost, istaknula je tom prilikom Bradara.

BiH na samom dnu

Izmjene i dopune koje je nedavno utvrdila Vlada FBiH, uz pretpostavljeni pristanak, predviđaju i uspostavu registra osoba koje svojom izjavom kod liječnika odbijaju donirati organe i tkiva. Vjeruje se da će onih koji se protive darivanju organa i tkiva u svrhu liječenja, odnosno odbijaju spasiti nečiji život ili poboljšati kvalitetu življenja biti puno manje od onih koji nemaju ništa protiv toga da se njihovi organi i tkiva nakon smrti transplantiraju onima kojima život znače, odnosno da će izmjene i dopune postojećeg zakona koji regulira ovu oblast popraviti postojeće katastrofalno stanje u oblasti transplantacija po kojima je BiH pri samom dnu europske ljestvice.

Na dnevnom redu izvanredne sjednice su i odluke o zaduženju u iznosu od 25 milijuna eura kojim bi se popravilo stanje vodoopskrbe u nekoliko općina i gradova u FBiH: Sarajevu, Gradačcu, Travniku, Zenici, Novom Travniku, Busovači i Vitezu. Pred izaslanicima će se naći i izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, potom u formi nacrta izmjene i dopune Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu te zakoni o koncesijama i obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.