Traže sjednicu

Umirovljenici u Federaciji traže izvanredno povećanje mirovina, ali i isplatu jednokratne pomoći

15.06.2021.
u 12:08

Redovito travanjsko usklađivanje mirovina u Federaciji BiH izostalo je već drugu godinu za redom, zbog čega umirovljenici prijete prosvjedima, piše Večernji list BiH.

Dali rok Vladi

Prošle su godine dogovor o povećanju mirovina s Vladom FBiH predstavnici umirovljenika postigli u lipnju te se istom scenariju nadaju i ove godine, u protivnom su, kažu, spremni na radikalne poteze. Naime, zbog teške materijalne situacije umirovljeničke populacije u Federaciji BiH, izostanka redovitog travanjskoga usklađivanja mirovina, predstavnici Saveza udruga umirovljenika FBiH traže sastanak s predstavnicima Vlade FBiH kako bi se razgovaralo o povećanju mirovina, potvrdio je nedavno Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza. Zaključak je to sjednice Upravnog odbora Saveza koja je održana prošlog tjedna.

Na navedenoj sjednici umirovljenici su dali rok Vladi Federacije BiH, tj. premijeru Fadilu Novaliću da u sljedećih 15 dana sazove sastanak s predstavnicima umirovljenika u FBiH. Na spomenutom sastanku otvorilo bi se više tema. Uz redovito usklađivanje mirovina, koje je izostalo u travnju, umirovljenici traže i jednokratne pomoći za sve korisnike Federalnog zavoda MIO, izuzev onih s najvišim mirovinama.

Lista lijekova

Također smatraju kako je potrebno izvršiti hitnu izmjenu federalne esencijalne liste A i B na koju bi bili uvršteni lijekovi nužni za COVID-19 i druge post COVID lijekove.

- Te liste trebale bi biti proslijeđene županijskim vladama kako bi se uspostavile ujednačene liste na razini FBiH - smatraju iz Saveza udruga umirovljenika FBiH. Kada je riječ o povećanju mirovina, u svom zahtjevu prema Vladi FBiH umirovljenici navode kako, na osnovi zaključaka Skupštine Saveza održane 6. i 7. travnja 2021. godine i Upravnog odbora Saveza od 11. svibnja i 10. lipnja, traže izvanredno povećanje svih mirovina, izuzev najviših, retroaktivno od 1. siječnja 2021. s obračunom mirovina za srpanj 2021. godine. Ako se Vlada FBiH ne očituje po zahtjevima, Upravni odbor prezentirat će daljnje korake, a koji će najvjerojatnije biti prosvjedi, naveli su iz Saveza umirovljenika. Podsjetimo, prošle godine nakon sastanka s predstavnicima umirovljenika predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić izišao je s informacijom kako će mirovine biti uvećane za 2,8 posto. To uvećanje proizlazi iz članka 79. Zakona o MIO, a isplaćeno je s mirovinama za kolovoz - 5. rujna prošle godine. Umirovljenici, korisnici Zavoda MIO Federacije BiH, izuzev onih s najvećim mirovinama, prilikom isplate mirovina za kolovoz dobili su i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. siječnja 2020. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije